Milo Đukanović finansirao Šarića i Caneta!

Izvor: Kurir, 31.Maj.2012, 07:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milo Đukanović finansirao Šarića i Caneta!

Britanski novinari i istraživači došli do dokumenata o sumnjivom poslovanju Prve banke, koja povezuje bivšeg crnogorskog predsednika i odbeglog šefa narko-mafije

BEOGRAD - Klupko se odmotava.

Novac iz državnih fondova preko Prve banke, čiji je vlasnik Aco Đukanović, a koja je pod kontrolom lidera DPS Mila Đukanovića, odlazio je direktno u kompanije narko-bosa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Darka Šarića i kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta, tvrdi britanska medijska kuća BBC.

Istraživački tim BBC imao je uvid u dokumenta kuće „Prajs Voterhaus”, koja je 2010. radila reviziju ove banke, i iz njih se jasno vidi da se dobar deo novca slio na račune Đukanovića i njegovih saradnika.

Miranda Petručić, novinar-istraživač Projekata izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) kaže da je revizija pokazala da su Đukanovići i njihovi saradnici „koriste banku kao bankomat, predivan izvor keša”.

Koautorke teksta Liz Mekin i Merion Džons iz BBC podsećaju da je 2009. kuća „Prajs Voterhaus” angažovana da kontroliše Prvu banku, ali da „nacrt izveštaja nikad nije objavljen”.

- Medutim, BBC je video dokument, a prema spisima, revizori su utvrdili da su najveće kredite podizali oni koji su povezani s Đukanovićima. Istraga OCCRP je pokazala da su zajmovi uključivali i kompanije povezane sa Stankom Subotićem, koga je Italija optužila takođe za šverc cigareta, ali i kompanije Darka Šarića, odbeglog narko-bosa - ističu autorke teksta.

Ta dokumenta, zaključuje BBC, bacaju ozbiljnu senku na planove Crne Gore da uđe u EU.

- Crna Gora je kandidat i trebalo bi da počne pregovore o pridruživanju, uprkos tome što je označena kao „mafijaška država”. Veze lidera DPS Mila Đukanovića s narko-bosom Darkom Šarićem moguća su prepreka pridruživanju Crne Gore EU - piše britanski BBC.

Ženi Brane Mićunovića minus od 4,6 miliona evra

Mreža istraživačkih novinara otkrila je i veze Đukanovića s kontroverznim biznismenom Branislavom Branom Mićunovićem, koje takođe idu preko Prve banke. Kako su saznali, Prva banka je prilikom odobravanja kredita povlašćenim klijentima postupala suprotno zdravoj bankarskoj praksi, a Mićunovićevoj ženi Svetlani odobrila je minus od 4,6 miliona evra na tekućem računu. O tome ne postoji nijedan pisani dokument niti analiza na osnovu koje bi se moglo zaključiti će novac biti vraćen.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.