Mihajlović: Ceo region na istom putu

Izvor: RTS, 31.Maj.2015, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Ceo region na istom putu

Premijeri Srbije i Albanije će u narednih 15 dana potpisati protokol između dve države, a ceo projekat izgradnje auto-puta Niš - Merdare - Priština - Tirana - Drač vredan je milijardu evra, kaže potpredsednica Vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Dodaje da se ne odustaje od rokova za reformisanje javnih preduzeća.
Potpredsednik Vlade i ministar građevine, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je gostujući u Dnevniku RTS- da je auto-put Niš - Merdare - Priština - Tirana - Drač o kojem su razgovarali premijeri Srbije i Albanije u Tirani, veoma bitan, jer povezuje ceo region.

"U pitanju je zajedništvo celog regiona i politička stabilnost bez koje ne možemo da pričamo o ekonomskoj stabilnosti. Ovaj auto-put je značajan jer povezuje region, a za nas konkretno je značajan jer ćemo izaći i na more preko albanskih luka", kaže Zorana Mihajlović.
Ističe da će premijeri Srbije i Albanije u narednih 15 dana potpisati protokol između dve države, a da je ceo projekat vredan milijardu evra.
"Pripremamo projekte koje će u avgustu biti predstavljeni u Beču. U prethodnih šest meseci srpski i albanski eksperti radili su na projektima zajedno, pripremljeni su i tzv. pasoši projekata, a kada premijeri predstave projekte razgovaraćemo o načinima izgradnje i finansiranju", ističe Mihajlovićeva.
Objašnjava da postoji deo puta koji mora da se rekonstruiše i da se izgradi i da će o tome razgovarati kad bude gotova studija.
Dodaje da je Srbija lider u političkoj stabilnosti.
"Mi kao tranzitna zemlja moramo da se povežemo sa regionom", ističe potpredsednik Vlade i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
Govoreći o pruzi Priština - Tirana kaže da je za taj deo potreban veliki novac.
"Trebalo bi uraditi i rekonstrukciju pruge, uraditi potpuno novi deo pruge, razogovara se o tome sa zemljama EU, ali pre svega govorimo u auto-putu. O prugama ćemo tek razgovarati", kaže Zorana Mihajlović.
Ističe da se ne odustaje ni od jednog roka rekonstrukcije javnih preduzeća.
"Ne postoji nijedan segment koji može da ostane sa strane. Sa Železnicom ne ide zadovoljavajućom brzinom, ali će ona od 1. jula biti podeljena na tri preduzeća. A ne odustaje se ni od spajanja Puteva i Koridora. Nadamo se da ćemo konačno ove godine reći da smo uradili reformu javnih preduzeća", dodaje Mihajlovićeva.
Podseća da je juče potpisan sporazum o vazdušnom saobraćaju između Srbije i SAD. 
"Sada se očekuje da avio-kompanije apliciraju za letove za SAD, ovo je pitanje i političkih dobrih odnosa a ne samo ekonomskih, a sve sa ciljem da se u Srbiji žive bolje", zaključuje Mihajlovićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.