ZBOGOM MOMCI Kraj jedne televizijske ere

Izvor: Blic, 28.Maj.2015, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZBOGOM MOMCI Kraj jedne televizijske ere

Nakon sedam sezona i 92 epizode završena je jedna od najboljih serija 21. veka. Džon Ham je tumačeći Dona Drejpera ostvario antalogijsku ulogu, ali i završio na klinici za odvikavanje od alkohola

Kreator serije „Momci sa Medisona” (Mad Men) Metju Vajner obećao je da kraj neće biti nalik „Izgubljenima” ili „Čistoj hemiji” i održao je reč.

Od kada su „Momci sa Medisona” debitovali na malim ekranima 19. jula 2007. Vajner i njegov tim scenarista >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << primenili su vrhunski pripovedački stil dok su svaki od likova vešto vozili kroz Ameriku šezdesetih, sa istorijskim događajima briljantno utkanim u pozadinu. Bez obzira na velika očekivanja javnosti, kraj je bio u skladu sa dosadašnjim pristupom „manje je više”. Svaki lik je zaokružen do kraja, na čelu sa Donom Drejperom koji nije izabrao put samouništenja već izbavljenja i završio je sa osmehom na licu.

Suviše je bio dobar za Emi

Džon Ham je za ulogu Dona Drejpera osvojio Zlatni globus i nijednog Emija, uprkos sedam nominacija (serija je osvojila četiri zaredom). Neki bolje upućeni reći će da je to zato što je bio „previše dobar” u tumačenju Drejpera. Čak je i Brajan Krenston (Čista hemija), koji je pobedio Hama četiri puta na Emijima, priznao da je lik Dona bio glumački zahtevniji.

Serija je od sasvim nepoznatih glumaca načinila prave zvezde. Najveća među njima je Džon Ham (44) koji je savršeno otelovio markantnog Dona Drejpera, iako su producenti prvobitno smatrali da nije „dovoljno seksi” za ulogu. O njegovom tumačenju napaćenog i harizmatičnog Drejpera još dugo će se pričati. Iako je imao savršenu porodicu i dobar posao, Dona je proganjala problematična prošlost i promena identiteta zbog čega je mnogo pio i „jurio za suknjama”.

- Don je suštinski slomljena osoba. Pokušavao je da izgradi ponovo svoj život čiji su temelji već bili napukli i uvek su ga iza ćoška čekali isti problemi. Ponekad vam je prosto došlo da dreknete: „Saberi se više, čoveče”, ali onda shvatite da nekima nije lako da urade pravu stvar - objašnjava Ham ličnost Dona Drejpera koji mu se toliko uvukao pod kožu da ga je to umalo „ubilo”.

Krajem februara on se prijavio na kliniku za rehabilitaciju u Konektikatu zbog problema sa alkoholom, gde je proveo 30 dana.

- Nije bilo nimalo zabavno boraviti u njegovoj glavi godinu za godinom. Tama u Donu nije jenjavala, samo je bivala sve crnja. Nije mi dala mira, emotivno me je iscrpljivala i na kraju mi je ozbiljno naškodila - priznao je Džon.

Metju Vajner svakodnevno je posmatrao to „slikanje” portreta uživo.

- Mogli ste bukvalno da vidite fizičku promenu kad Džon postane Don: kosa na čelu mu se drugačije pomera, oči i uši mu se „spuste”. On je sam svoj specijalni efekat - oduševljeno priča Vajner.

Ham ni profesionalno ne može da pobegne od Drejpera. Posle prve sezone nudili su mu manje-više slična scenarija, „momak sa šeširom, momak sa cigaretom, momak u odelu, ogrubeli detektiv, mračni, ćutljivi, švaleri alkoholičari, ali to nije sve što umem da igram”, požalio se svojevremeno. On sebe uopšte ne vidi kao depresivnog pijanicu-ženskaroša, a njegova dugogodišnja devojka (glumica i rediteljka Dženifer Vestfeld) opisuje ga kao „šaljivdžiju, strastvenog čitača ospednutog naukom i odličnog poznavaoca komedije”.

Čim je okačio odelo Dona Drejpera o klin, bacio se na snimanje komedija („Keeping Up With the Joneses”, „Wet Hot American Summer”) i žanrovski potpuno drugačijih ostvarenja („Million Dollar Arm”, „Black Mirror”), ali se potajno nada da će imati još koju priliku da igra tako dubokog, raznovrsnog, emotivnog i stvarnog lika kakav je bio Don Drejper.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.