Vidi Ognjenović nagrada za humanost

Izvor: B92, 06.Feb.2012, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vidi Ognjenović nagrada za humanost

Književnica Vida Ognjenović ovogodišnja je dobitnica Svetske nagrade za humanizam koju dodeljuje Ohridska akademija za humanizam, odlučio je sedmočlani međunarodni žiri.

Svetska nagrada za humanizam uručena je Vidi Ognjenović na svečanoj ceremoniji koja je održana u Ohridu, u kući "Uranija" koja pripada Makedonskoj akademiji nauka i umetnosti, saopštila je izdavačka kuća "Arhipelag".

Tokom boravka Ognjenovićeve u Makedoniji predstavljeno je i makedonsko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izdanje njenog romana "Preljubnici", objavljenog u izdavačkoj kući "Slovo" iz Skoplja i u prevodu poznatog makedonskog pisca Dimitra Baševskog.

Nagrada je ustanovljena 2007. u Ohridu u spomen na Svetog Klimenta Ohridskog, osnivača prve srednjovekovne škole za humanizam u Evropi i dodeljuje se značajnim ličnostima savremene svetske kulture i umetnosti.

Pre Ognjenović, Svetsku nagradu za humanizam dobili su japanski budistički filozof Daisaku Ikeda (2007), portugalski filmski reditelj Manuel de Oliveira (2008), ruski pisac i nobelovac Aleksandar Solženjicin (2009), indijski kompozitor, humanist i filozof Ravi Šankar (2010) i britanski pozorišni teoretičar i reditelj Piter Bruk (2011).

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vidi Ognjenović nagrada za humanizam

Izvor: Šumadija Press, 06.Feb.2012

Vida Ognjenović je ovogodišnji dobitnik Svetske nagrade za humanizam koju dodeljuje Ohridska akademija za humanizam, saopštila je Izdavačka kuća „Arhipelag“.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.