Vek od smrti Petra Kočića

Izvor: RTS, 25.Avg.2016, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vek od smrti Petra Kočića

Počelo je obeležavanje veka od smrti Petra Kočića. Bio je pesnik, prozaista, političar, borac za slobodu i društvenu pravdu. Rođen je u Zmijanju kod Banjaluke, umro je u Beogradu.
I da je stvorio samo Davida Štrpca, bilo bi dovoljno za večnost. Jer jedino iza velikih pisaca ostaju književni junaci-simboli. Lukavi krajiški seljak iz "Jazavca pred sudom" je seljak uopšte, varan i iskorišćavan, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali odlučan u borbi za pravdu.

"Petar Kočić je jedan od naših najvećih realističkih pripovedača i njegova vrlina je u tome što je stvorio likove koji se ne zaboravljaju i takve priče u kojima su slike prirode nešto što se ne može zaobići i moderna srpska književnost u tom svetu slika iz prirode počinje upravo sa njim", kaže književni kritičar Vasa Pavković.
Prvo značajnije književno delo, "Pjesme", objavio je 1898. godine. Pisao je pripovetke i političko-socijalne satire. Bio je pesnik krajiškog života, borac za slobodu i društvenu pravdu. 
"Kočić je bio i trubun, i pisac, i borac, i osnivač časopisa i novina, a istovremeno i porodični čovek koji je voleo svoju decu, domovinu, svoj zavičaj i narod", istakao je prof. dr Nenad Novaković, priređivač Sabranih dela Petra Kočića.
Danas, vek posle smrti Petra Kočića, njegovo ime je osim na koricama knjiga koje je napisao, na školama i bibliotekama, koje su po njemu nazvane, na spomenicima koji su mu posvećeni, i posebno važno u književnim nagradama.
"Rekao bih da je on spona između naše dublje tradicije, pre svega usmenog tipa, i velikih pripovedača s tog prostora, mislim na Branka Ćopića i Ivu Andrića. On je karika u lancu našeg književnog kanona i danas ga je najbolje na taj način razumeti i aktuelizovati", rekao je Mihajlo Pantić, dobitnik nagrade "Kočićevo pero".
Umro je u okupiranom Beogradu smeli propovednik slobode.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.