Večeras počinje Teatar u Filharmoniji

Izvor: B92, 27.Okt.2016, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras počinje "Teatar u Filharmoniji"

"Teatar u Filharmoniji", serija pozorišnih koncerata na kojima se čitaju pisma čuvenih kompozitora, počeće večeras u Sali Beogradske filharmonije.

Prvi u nizu je posvećen Volfgangu Amadeusu Mocartu čija će pisma čitati glumci Tamara Krcunović i Vladimir Aleksić, a filharmoničari će interpretirati izabrane numere čuvenog kompozitora.

Pozorišni koncert posvećen Mocartu, njegovim delima kao i duhu vremena kada su nastajala, rediteljski je uobličio Vlatko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ilić. Inspirisani Mocartovom muzikom, njegovim pismima ocu, sestri, ženi, prijateljima i onima koji su mu mogli biti od pomoći, glumci scenu ispunjavaju prizorima posvećenim Mocartu, i to onom Mocartu koji se neprekidno bori za uslove u kojima bi mogao da živi i stvara shodno sopstvenim uverenjima.

Gudački kvartet Beogradske filharmonije zajedno sa svojim kolegama okupljenim u kamerni ansambl, izvodiće kompozicije koje odgovaraju godinama i atmosferi odabranih pisama i stilski oslikavaju različite periode Mocartvog stvaralaštva.

"Bavljenje Mocartom, kao i drugim istaknutim ličnostima iz svetske istorije, nikada ne obuhvata samo rad sa autentičnim materijalom - u ovom slučaju njegovim kompozicijama i pismima - već i sa time kako smo ga razumevali i predstavljali. Zbog toga, on je danas i primer vunderkinda, kao i Formanov Amadeus, ali i lice koje prekriva čuvene Mocart kugle širom Beča i Austrije, dok način na koji materijalu pristupamo otkriva više o nama i našem vremenu nego o samom Mocartu, ukoliko o njemu kao samom uopšte i može biti reči", rekao je Vlatko Ilić.

Paralelno sa redovnom koncertnom sezonom razvija se kamerna scena Beogradske filharmonije, koja u ovoj sezoni “Teatrom u Filharmoniji” spaja pozorišnu i muzičku umetnost u jedan svojevrsni događaj.

Koristeći korespodencije kompozitora sa njima važnim osobama, sa jedne strane, i njihovog stvaralaštva sa druge, stvara se jedinstven i intiman novi žanr - pozorišni koncert, novo delo koje se izvodi muzikom i rečima. Naredno "čitanje" zakazno je za 1. decembar kada će u fokusu biti prepiska i muzika Čajkovskog.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počinje Teatar u Filharmoniji: Mocartova pisma u kojima se ljuti, šali, gde je prost...

Izvor: Blic, 27.Okt.2016

Glumci Tamara Krcunović i Vladimir Aleksić podeliće scenu sa članovima Beogradske filharmonije kako bi tokom serije od pet koncerata čitali autentična pisma čuvenih kompozitora...Prvi u nizu (27. oktobar) biće posvećen Mocartu, a odlomci iz njegovih pisama govore o duhu vremena u kome je stvarao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.