Veče Patrika Modijana u Parobrodu

Izvor: Beta, 21.Okt.2014, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veče Patrika Modijana u Parobrodu

BEOGRAD, 21. oktobra 2014. (Beta) - Prvo književno veče u Srbiji posvećeno poslednjem dobitniku Nobelove nagrade Patriku Modijanu, biće organizovano u Beogradu 23. oktobra u Ustanovi kulture Parobrod.

Na promociji će biti reči o umetnosti sećanja i ljudskim sudbinama iz perioda nacističke okupacije Francuske, temama identiteta i krivice kojima se u svojim delima bavio Patrik Modijano.

U razgovoru će učestvovati prevodilica Mirjana Uaknine, koja je na srpski jezik prevela >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << pet Modijanovih romana, i kritičar i pisac Gojko Božović, najavili su organizatori.

Patrik Modijano rodjen je 1945. u Parizu, gde živi i radi daleko od očiju javnosti. Njegov otac potiče iz porodice italijanskih Jevreja, a majka mu je bila glumica, poreklom iz Belgije.

Posle najave da je Modijano 107. po redu dobitnik najvišeg prizanja za književnost, francuska štampa objavila je dosta tekstova s temama iz njegovog porodičnog života.

Na srpskom jeziku objavljeni su mu noviji romani - "Dora Bruder", "Te neznanke", "Mala princeza", "Rodoslov", "U kafeu izgubljene mladosti" (Stubovi kulture), a u Nolitu još 1989. godine "Izgubljeni kraj" u prevodu Dane Milošević.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Veče u znaku nobelovca u UK Parobrod

Izvor: B92, 21.Okt.2014

Prvo književno veče u Srbiji posvećeno poznatom francuskom piscu Patriku Modianou, ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade, održaće se 23. oktobra od 19 časova u UK Parobrod u Beogradu...O umetnosti sećanja neuhvatljivih ljudskih sudbina iz perioda nacističke okupacije Francuske, temama identiteta...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.