VMA 2013: Šta je ostalo od MTV-a?

Izvor: B92, 26.Avg.2013, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VMA 2013: Šta je ostalo od MTV-a?

Izbor Džastina Timberlejka za “predsednika pop muzike”, aplauzi Lejdi Gage i rika Kejti Peri uz ignorisanje rok muzike obeležili su upravo završenu tridesetu dodelu MTV VMA nagrada.

Te, ne tako daleke 1984. godine, zvezda večeri bio je Herbi Henkok koji je osvojio čak pet nagrada, dve više nego Majkl Džekson. Međutim, onu glavnu, nagradu za spot godine, kući je poneo sastav The Cars zahvaljujući spotu za pesmu “You Might Think”. Danima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kasnije svi su ipak prepričavali čuveni nastup Madone, koja je u beloj venčanici sa “boy toy” kaišem izvodila pesmu “Like a Virgin” i radila sve i svašta na sceni. Bila je to prva dodela MTV Video Music Awards (VMA) priznanja, koja je sa usponom MTV kanala i video spotova održana kao odgovor na dodelu Gremi nagrada.

Tokom narednih godina, VMA postaje jedan od najznačajnijih muzičkih događaja s one strane Atlantika, prepoznatljiv po originalnim nastupima izvođača, koji su postal deo pop kulture.

U noći između 25. i 26. avgusta u Bruklinu je održana jubilarna, trideseta po redu VMA dodela, koja teško da će iznedriti neke od nastupa važnih za istorijat popularne muzike, još jednom pokazujući da je MTV tek bleda slika svoje slavne prošlosti.

Kada bi trebalo da se povuku neke veze između prve i tridesete dodele, to bi se nažalost moglo učiniti samo u najgrubljim crtama, tražeći podudarnosti između različitih generacija muzičara. Primera radi, ovogodišnju dodelu otvorila je Lejdi Gaga sa premijernim izvođenjem pesme “Applause. Eto, može se reći da je ona nova Madona, kopija Madone ili već nešto treće.

Gledanjem u retrovizor nije teško zaključiti da je upravo Lejdi Gaga poslednjih godina dala neke od nezaboravnih performansa, ubijajući se na sceni tokom izvođenja pesme “Paparazzi”, ili pojavljujući se kao svoj muški alter-ego, pevajući “You and I” dok uz njeno rame Brajan Mej praši na gitari. Još nije zaboravljena ni njena haljina od mesa.

Iako najavljivan kao njen veliki povratak, ovogodišnji nastup Lejdi Gage nije doneo ništa revolucionarno, inovativno, niti u muzičkom smislu kvalitetno. Pevačica je tvrdila da je ovo njen najzahtevniji nastup ikada, ali je cela priča svedena na menjanje perika i koreografiju kroz koju je dala omaž sama sebi i svojim ranijim radovima.

Paralele radi, ovogodišnju dodelu nastupom ispod Bruklinškog mosta zatvorila je Kejti Peri, inače jedina pevačica koja uz Majkla Džeksona (eto veze!) ima pet “broj 1 hitova” sa istog albuma. Džeksonu je to pošlo za rukom sa albumom “Bad”, Perijeva je nedavno ostvarila isti uspeh sa svojim albumom “Teenage Dream”. Pod njujorškim nebom ona je izvela svoj novi, i kako je MTV najavio najveći do sada, singl “Roar”. Međutim, reč je o tipičnoj "Kejti Peri pesmi" koja bi bez problema mogla da se utopi u bilo koji od njenih prethodnih albuma, a pevanje na matrici bilo je sasvim nepotrebno, ako se uzme u obzir da ni koreografija nije bila previše zahtevna.

Ono važno što se desilo između ova dva nastupa, tokom dvočasovne dodele nagrade, svakako je Džastin Timberlejk koji je dobio specijalno priznanje za koreografiju u svojim spotovima koja nosi ime Majkla Džeksona. Eto prave veze! On je takođe osvojio još tri priznanja, uključujući i glavnu nagradu za spot godine (Mirrors).

“Ovaj spot je posveta mojoj baki i mom dedi. On je preminuo u decembru, ali nadam se da me baka sada gleda. Ovo je za tebe”, kazao je Timberlejk, dodajući da mu je posebno drago što su gledaoci izabrali njegov spot jer je u pitanju veoma lična priča.

Pre nego što mu je uručena specijalna nagrada, Timberlejk, najavljen od strane Džimija Felona kao "predsednik popa", izveo je petnaestominutnu kompilaciju svojih najvećih hitova, zaključno sa pesmom “Mirrors”. Baš kao što se šuškalo, za ovu priliku okupila se i originalna petorka ‘N Sync, koja je izvođenjem pesama “Girlfriend” i “Bye Bye Bye” nakratko vratila publiku u dane njihove stare slave.

“Ne zaslužujem ovu nagradu, ali neću ni da je vratim”, našalio se Timberlejk. “Polovinu svojih VMA nagrada osvojio sam sa momcima iz mog benda, pa bih podelio nagradu sa njima. Ali zadržaću je u svojoj kući.”

Osim Timberlejka, zvezde večeri bili su i Maklmor i Rajan Luis koji su osvojili tri prizanja, uključujući i ono za spot sa najboljom porukom (Same Love).

“Pišem pesme od svoje petnaeste godine, ali ovo je najvažnija koju sam napisao”, kazao je Maklmor za pesmu “Same Love” koja govori o pravu na istopolne brakove.

Nešto kasnije tokom večeri, njih dvoje su izveli pomenutu pesmu uz prilično dirljivu interpretaciju Meri Lambert i Dženifer Hadson, podsećajući još jednom na važnost jednakih prava za sve.

Nagradu za najbolji ženski spot odnela je Tejlor Svift za ekranizaciju pesme “I Knew You Were Trouble”, koja je u svom stilu zahvalila onome koji ju je inspirisao da napiše taj hit. “On zna tačno ko je, i hvala ti što si mi done nagradu”, ironično je kroz osmeh dodala Svit.

Vlasnik najboljeg muškog spota je Bruno Mars (Locked Out of Heaven), koji je nešto kasnije izveo i svoj novi singl “Gorilla”. Sasvim pristojne nastupe tokom večeri upriličili su Kanje Vest i Drejk, dok su Robin Tiki i usiljena, prenaglašeno seksipilna Majli Sajrus zajedno izveli letnje hitove “We Can’t Stop” i “Bllured Lines”, uz pomoć Kendrika Lamara i 2 Chainz.

Svakako je zanimljivo i to da je MTV odlučio da deo nagrada podeli van ceremonije. Nije poznato zašto je sa spiska nagrada koje će biti dodeljene uživo izbačena kategorija za rok spot godine, za razliku od onih za hip hop i pop spot. Uz to, ovo je prva dodela u poslednjih nekoliko godina da tokom glavne ceremonije nije nastupio nijedan rok izvođač ili bend. Verovatno je u pitanju samo još jedan od pokazatelja pravca u kom će se MTV kretati narednih godina.

Spot godine

Justin Timberlake - "Mirrors"

Najbolji pop spot

Selena Gomez - "Come and Get It"

Najbolji rok spot

30 Seconds To Mars Thirty Seconds to Mars - "Up In The Air"

Najbolji hip hop spot

Macklemore & Ryan Lewis feat. Ray Dalton - "Can't Hold Us"

Najbolji muški spot

Bruno Mars - "Locked Out of Heaven"

Najbolji ženski spot

Taylor Swift - "I Knew You Were Trouble"

Pesma leta

One Direction – “Best Song Ever”

Izvođač na kojeg treba obratiti pažnju

Austin Mahone - "What About Love"

Najbolji duet

P!nk feat. Nate Ruess - "Just Give Me A Reason"

Najbolji spot sa društvenom porukom

Macklemore & Ryan Lewis - "Same Love"

Najbolja režija

Justin Timberlake feat. Jay-Z - "Suit & Tie"

Najbolja umetnička režija

Janelle Monae feat. Erykah Badu - "Q.U.E.E.N"

Najbolja koreografija

Bruno Mars - "Treasure"

Najbolja kamera

Macklemore & Ryan Lewis feat. Ray Dalton - "Can't Hold Us"

Najbolja montaža

Justin Timberlake - "Mirrors"

Najbolji vizuelni efekti

Capital Cities – "Safe and Sound"

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VMA 2013: Šta je ostalo od MTV-a?

Izvor: B92, 26.Avg.2013

Izbor Džastina Timberlejka za “predsednika pop muzike”, aplauzi Lejdi Gage i rika Kejti Peri uz ignorisanje rok muzike obeležili su upravo završenu tridesetu dodelu MTV VMA nagrada...Te, ne tako daleke 1984. godine, zvezda večeri bio je Herbi Henkok koji je osvojio čak pet nagrada, dve više...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.