TV kuće pljačkaju autore

Izvor: B92, 14.Apr.2016, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TV kuće pljačkaju autore

Višedecenijska borba naših filmskih radnika da se zakonom zaštite njihova imovinska autorska prava i da prestane pljačka njihovog rada - možda će konačno dobiti epilog, pišu "Večernje novosti".

Ovo pitanje ponovo je otvorio Nacionalni savet za kulturu (NSK), ističući da u ovoj važnoj oblasti kod nas preovlađuju potpuni haos i nelojalnost.

To se, pre svega, odnosi na zaštitu autorskih prava filmskih autora, čije je delo na udaru beskrupulozne i nekontrolisane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << eksploatacije od strane TV kuća i kablovskih operatora.

Po pitanju nadoknade za korišćeno delo autori ili njihovi naslednici u potpunosti su isključeni. Ovo se posebno odnosi na zaštitu kolektivnih autorskih prava, gde je stanje i najgore, istaknuto je na sednici NSK.

Kako to u praksi izgleda, za "Novosti" govori reditelj Goran Marković, koji kaže da su sa filmskim autorima još u socijalizmu sklapani "robovlasnički ugovori".

- Po tim ugovorima, mi nismo imali nikakva prava, a producent sva. Još uvek neke propale producentske kuće izdržavaju nekoliko službenika koji su preostali od para koje dobijaju za naše filmove. Moji filmovi su prikazivani na stotinu puta na raznim televizijama, naročito na državnoj, a da nikada za to nisam dobio ni dinara. U civilizovanim zemljama, autorska prava se isplaćuju odmah, po automatizmu. Kod nas, zakoni se ne poštuju, a ponajmanje onaj o autorskim pravima.

Marković kaže da je lično vodio sudski postupak za prava koja su bila ugrožena raznim izdanjima njegovih filmova na VHS kasetama i DVD diskovima. Posle maratonskog procesa koji ga je, priznaje, mnogo koštao, presuđeno je u njegovu korist. Ali, dodaje, od toga nikada nije mogao da naplati ni dinara, pa je "digao ruke i od države, i od njenog pravnog sistema".

- Tek u poslednje vreme, privatnom inicijativom, počeo sam da dobijam nadoknadu za autorska prava od nekoliko malih, privatnih televizija. One veće ne haju za svoje obaveze - ističe Marković.

Po rečima kompozitora Zorana Simjanovića, veoma je značajno što je NSK pokrenuo ovo pitanje.

- Verujem da će i Zavod za intelektualnu svojinu uskoro pozitivno da reaguje. Jer, naši filmski autori su već decenijama oštećeni, kablovski emiteri i vlasnici televizija obogatili su se na nečijem radu i autorskim delima, zloupotrebljavajući to što u ovoj oblasti ne postoji zakonska regulativa. Za to je kriva država, ali i sami filmski autori, jer nismo uspeli da se okupimo i iskoordiniramo na način kao što je to uradio SOKOJ, pa muzičarima moraju da se isplate autorska prava. Na isti način zakon mora da štiti i reditelje, scenariste, snimatelje, glumce, i nadam se da ćemo uspeti u tome.

Izvor: novosti.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.