Šta čitati do 18. godine preporučuje Viktor Lazić

Izvor: Mondo, 05.Jul.2015, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta čitati do 18. godine preporučuje Viktor Lazić

Književnik, advokat i jedan je od najvećih srpskih putnika za MONDO daje preporuku tri knjige koje bi svako trebalo da pročita do punoletstva.

Foto: MONDO

Viktor Lazić (30), književnik i advokat, jedan je od najvećih srpskih putnika. Završava doktorat iz kineskog prava, a takođe je poliglota, naučni i stručni prevodilac za engleski jezik sa licencom turističkog vodiča, filatelista i numizmatičar. Proveo je ukupno devet godina na putovanjima po svetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i sistematski obilazio osamdeset zemalja na četiri kontinenata, otkrivajući predele i ljude, pišući reportaže, sakupljajući vredne i retke knjige i predmete. Do sada je objavio knjige "Gete – između poezije i istine", "Tumaranje zemljom osmeha", "Velika avantura", "U srcu Sumatre".

Nama se javio iz Kaira, gde intenzivno priprema novu knjigu, o Africi.

 Kaže da najviše čita poeziju i da teško može da izdvoji omiljeno delo.

"To je dubinsko ogledalo ljudske duše i postojanja. “Mirnu kao mramor, hladnu kao stena”, kako kaže Dučić, “odveć lepu da se sviđa svakom, odveć gordu da bi živela za druge”. U stihove Jakšića, Šantića, Jesenjina, Prevera, Elijara, Bodlera, Ujevića, Getea, Rilkea... zaljubio sam se još kao dete odraslo među knjigama, i, posebno, kao tinejdžer. U mnogim teškim trenucima poezija mi je bila spas, način da se na svet i na sebe gleda iz dubine. Pored poezije izuzetno volim i cenim dokumentaristiku i istorijsku literaturu.

Teško je reći ljubitelju poezije da izdvoji omiljenu knjigu, to bi svakako bila neka antologija, i to verovatno jos nenapisana, već ona koju čovek sam stvara tokom celog života birajući stihove najbliže svojoj duši. U toj gigantskoj antologiji života našlo bi se mnoštvo celih knjiga kao npr. "Oblak u pantalonama" Majakovskog, "Lament nad Beogradom" Crnjanskog, Slavka Vukosavljevica, veći deo Tagorinog Gradinara", rekao je za MONDO Viktor Lazić i dodao da na svoju žalost nema mnogo vremena za čitanje:

"Uglavnom “kradem” sat vremena pred spavanje, ili tokom pauza od posla. Retko kad kontinuirano stižem da čitam, već gledam da stalno, u malo slobodnog vremena, čitam što više. Takođe uvek čitam više knjiga istovremeno, tako sam navikao. Tokom napornih putovanja svakodnevno čitam u avionima, autobusima, vozovima... Uglavom putničku literaturu, istoriju i sl. Čitanje je za mene jedna od najlepših i najvažnijih stvari u životu; nije mi svejedno na kom mestu čitam, nije mi svejedno ni koje izdanje određene knjige držim u rukama. Tako su mi neki od najlepših trenutaka u životu bili čitanje Crnjanskog na Sumatri, u krateru vulkana, čitanje njegovog Lamenta, užasno retkog prvog izdanja koje je jedva štampao u Johanesburgu tokom njegovog izbeglištva, na brdu sa pogledom na ceo grad, zatim čitanje Tagorinih stihova u njegovoj kući u sobi u kojoj se rastao sa ovim svetom."

Tri knjige koje bi Viktor Lazić preporučio za čitanje do 18 godine:

1. "Stepski vuk"- Herman Hese

Da se blagovremeno suočimo sa mnogo ličnosti u svakom od nas;

2. "Katmandu" - Stevan Pešić

Da otkrijemo lepotu drugačijeg, dalekog i da još dok smo mladi zavolimo i neko drugo nebo. Katmandu je posebno aktuelan i zbog nedavnog strašnog zemljotresa.

"Kad sva srca poslanu gluva, i sa njima tvoje sopstveno -postoji put u Katmandu. Kad se svi putevi zatvore, izgubiš prijatelja i svi koje voliš napuste te - postoji put u Katmandu. Kad sve prođe, nestane, vetar jave razveje snove i kad pomisliš da nade nema postoji put u Kutmandu. Kad sunce hladnije postane i zvezde nad tvojim nebom počnu da gasnu - postoji put u Kutmandu. I kada te ne bude više, ostaće tvoje srce, prazno i veliko kao nebo, i u njemu zvezda. Ime te zvezde je Katmandu".

3. "Mali princ" - Egziperi

Zato što "čovek samo srcem dobro vidi, suština se očima ne da sagledati".

____________

Ne propustite i ostale preporuke knjiga renomiranih ličnosti iz javnog života Srbije.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.