Srdan Golubović: Izbeglice u prvom planu

Izvor: Blic, 30.Jul.2015, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srdan Golubović: Izbeglice u prvom planu

Jedna od najaktuelnijih tema savremenog sveta - pitanje emigranata - jeste i svojevrstan tematski okvir ovogodišnjeg festivala, kaže naš reditelj pred start manifestacije.

Predstojeći 29. Filmski festival Herceg Novi (Montenegro film festival) koji će biti održan od 1. do 7. avgusta odvijaće se u četiri selekcije, u takmičarskoj je 12 ostvarenja, a govoreći o programu, umetnički direktor i selektor Srdan Golubović kaže:

- Sudbine hiljade emigranata koji bežeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od rata i smrti, siromaštva i neizvesnosti tragaju za novim životom pokušavajući da se domognu Evrope, verujući u novu nadu, sigurnost i šansu. To žarišno pitanje današnjice, posebno prostora Mediterana i jugoistočne Evrope, ogleda se i u filmovima koje ćemo gledati na Kanli kuli i drugim festivalskim prostorima. Racimo, “Dipan”, francuskog reditelja Žaka Odijara, inače pobednika ovogodišnjeg Kanskog festivala, bavi se sudbinom izbeglice iz Šri Lanke koji pokušava da započne život u Francuskoj.

Brod za Italiju

Golubović napominje da se italijansko-francuski film “Mediteran” bavi dvojicom mladića koji iz Burkine Faso preko Alžira pokušavaju da se dokopaju broda koji će ih odvesti u Italiju, u zamišljeni bolji život, a mnogi u toj potrazi za srećom tragično završavaju u vodama Mediterana.

- Većina filmova ovogodišnjeg glavnog programa se bavi sudbinama malih ljudi u čeljustima novog vremena. Mnogi od tih filmova su portreti gubitnika, odbačenih i zaboravljenih. Portreti pojedinaca izgubljenih i otuđenih, nemoćnih i pobeđenih - navodi Srdan Golubović.

Slične teme

Na ovaj ili onaj način takvim temama se bave i “Lekcija” Kristine Groževe i Petra Valčanova, grčki “Prasak” Silasa Cumerkasa, intimistički turski film “Pesma moje majke” Erola Mintasa, hrabri film iz Hrvatske Ivone Juke “Ti mene nosiš”, “Otok ljubavi” Jasmine Žalice i drugi.

- Važan deo ovogodišnje selekcije su dva kratkometražna igrana filma mladih crnogorskih reditelja - nagrađavini “Umir krvi” Senada Šahmanovića i film “Zakloni” talentovanog Novljanina Ivana Salatića - napominje Golubović.

Koljević birao studentske filmove

Direktor festivala Zoran Živković u susret 29. Filmskom festivalu u Herceg Novom, između ostalog, kaže:

- Naizgled mali, ali u organizacionom i kvalitativnom smislu značajni koraci ogledaju se ove godine u većem broju filmova, novim prostorima u kojima će biti prikazivana sudentska ostvarenja (atrijum kuće Iva Andrića), boljoj opremi, većem broju festivalskih gostiju... Iskustvo govori da posebnu pažnju iz godine u godinu privlače dokumentarni (selektor Vladimir Perović) i studentskih filmova koje je ove godine selektovao Srđan Koljević.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.