Saradnja beogradskog  Narodnog pozorišta sa Nacionalnom operom iz Tirane

Izvor: Blic, 03.Mar.2015, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja beogradskog Narodnog pozorišta sa Nacionalnom operom iz Tirane

Narodno pozorište u Beogradu prihvatilo je predlog i ponudu o saradnji nacionalnih operskih i baletskih kuća Srbije i Albanije i pozvalo direktora ove vodeće ustanove kulture iz Tirane Ilira Kernija da bude gost nacionalnog teatra.

Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je da je v.d. upravnik Dejan Savić prihvatio nedavno pristiglu ponudu kolege iz Tirane Kernija i uputio poziv da bude gost nacionalnog teatra već početkom ovoga meseca.

Boravak gosta će biti iskorišćen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za bolje medjusobno upoznavanje dveju kuća po pitanju repertoarske politike, tehničkih mogućnosti i odnosa kulturne javnosti prema njihovim dostignućima, kao i za predlog pojedinosti protokola o saradnji, saopštilo je Narodno pozorište.

Gost iz Tirane upoznaće se sa reprezentativnim delima operskog i baletskog repertoara Narodnog pozorišta. Inače,Kerni je ugledni baletski umetnik sa evropskom karijerom, od koje je jedan deo proveo kao solista Baleta HNK u Zagrebu, tako da ne postoji ni jezička barijera u komunikaciji dvojice rukovodilaca nacionalnih ustanova kulture, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, ovom inicijativom stvorena je mogućnost da se prvi put u istoriji kulturnih relacija dve države institucionalizuju pozitivni predlozi i uspostave odnosi na najvišem nivou izmedju srodnih umetničkih ansambala.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.