Sahrana Živana Saramandića sutra u Aleji velikana

Izvor: Blic, 01.Feb.2012, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahrana Živana Saramandića sutra u Aleji velikana

Velikan operske umetnosti, popularni bas, dugogodišnji prvak Opere Narodnog pozorišta Živan Saramandić biće sahranjen sutra u 14.30 sati u Aleji velikana na Novom groblju. Opelo počinje u 13.30 sati u Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju.

Proslavljeni bas Saramandić preminuo je 30. januara u Beogradu, u 73. godini.

Posvećenik operske umetnosti na sceni je bio do poslednjeg daha, pored tekućeg repertoara, spremao se i za obnovu "Don Karlosa" koja je trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da bude 4. februara, a nekoliko dana kasnije trebalo je da ponovo nastupi u solo-recitalu Toržestvo Šaljapinu, koji je godinama pevao na Sceni "Raša Plaović".

Saramandić je rođen 2. aprila 1939. godine u Beogradu. Zbog bombardovanja, 1941. godine cela porodica se seli u Aranđelovac, rodni grad njegovih roditelja.

Odrasta u familiji koja je i po očevoj i majčinoj strani bila veoma muzički obdarena i talentovana. Kao učenik aranđelovačke Gimnazije ističe se kao osnivač zabavnog orkestara, a bio je i najistaknutiji član hora.

Uloge

Tokom bogate karije ostvario je niz značajnih uloga u operama "Knez Igor" (Končak, Galicki), "Moć sudbine" (Gvardijan), "Faust" (Mefisto), "Nabuko" (Zaharija), "Seviljski berberin" (Don Bazilio), "Knez od Zete" (Ivo Crnojević), "Ernani" (De Silva), "Don Karlos" (Filip, Veliki Inkvizitor), "Porgi i Bes" (Kraun), "Evgenije Onjegin " (Knez Grjemin) kao i naslovne uloge u operama "Boris Godunov", "Ivan Susanjin" i "Don Kihot".

Po dolasku u Beograd, u vreme kada je bio apsolvent Ekonomskog fakulteta (1962), Saramandić dobija poziv da peva u velikom varijeteu "Orfeum" koji je bio kulturna institucija od velikog značaja.

Prvi korak, na putu ka velikim operskim ulogama, bilo je školovanje Saramandićevog glasa, pohađao je časove kod jedne od najvećih operskih pevačica tog vremena, Zdenke Zikove.

Debitovao je na sceni Opere Narodnog pozorišta 1966. godine u ulozi Kralja Egipta u operi "Aida" Đuzepea Verdija a u stalnom angažmanu je od 1968. godine.

U dugoj i uspešnoj karijeri Saramandić je nastupao na najlepšim i najznačajnijim operskim scenama u svetu poput Boljšog teatra i Karnegi Hola. Pevao je i na prestižnim scenama u Sofiji, Atini, Budimpešti, Pragu, Varšavi, Kijevu, Odesi, Lenjingradu, Barseloni, Berlinu, Parizu, Dablinu.

Dobitnik je brojnih značajnih nagrada kao i Posebnog priznanja za doprinos kulturi Srbije.

Povezane vesti: Na sceni do samog kraja Venčao se sa mrtvom nevestom Sahranjen Stiv Džobs Sahrana Vasilije Radojčić danas na Novom groblju Pogledajte scenu sahrane Čarlija iz "Dva i po muškarca"

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ispraćaj operskog velikana

Izvor: RTV Pink, 01.Feb.2012

Sahrana Živana Saramandića sutra u Aleji velikana. . . Velikan operske umetnosti, popularni bas, dugogodišnji prvak Opere Narodnog pozorišta Živan Saramandić biće sahranjen sutra u 14.30 sati u Aleji velikana na Novom groblju. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.