Izvor: Blic, 26.Sep.2016, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPEKTAKULARNO Slavni Bob Vilson otvorio 50. Bitef

Ako izgubimo kulturu, izgubićemo sopstveno sećanje - rekao je čuveni svetski reditelj Bob Vilson, otvarajući jubilarni Bitef.

Prethodno, kad je gromoglasno ispraćen aplauzom kročio na scenu i opčinio harizmom i znakovitim dugim ćutanjem, govorio je izuzetno nadahnuto. Kako je rekao, razlog zbog kog se pozorištem bavi je postavljanje pitanja. Pričao je kako je odrasto u malom gradu u Teksasu, bez pozorišta, muzeja, galerija, kako je sa 20 godina stigao u Njujork i da mu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se Brodvej nije dopao, a ne dopada mu se ni danas, kako je usvojio afroameričkog dečaka, kako je i zašto radio predstave, kako je upozano Miru Trailović i Jovana Ćirilova, dolazio u Beograd, više puta bio na Bitefu, za koji nije krio argumentovane reči hvale...

- Moramo podržati i zaštititi festivale poput ovoga - istakao je Bob Vilson.

Potom je kinesko pozorište iz Pekinga izvelo izuzetnu plesnu predstavu „6&7“, vizuelno očaravajući scenski spektatkl u kome - u prvom činu u crnom, u drugom u belom, praćeni znakovitom i upečatljivom igrom svetla i zvuka - izvođači ponavljaju omamljujuće, a svedene pokrete u kojima se gipkost ljudskog tela graniči sa poezijom.

A, na samom početku impesivni, svojevrsni pozdrav Bitefu, umetnosti i umetnicima. Voditelj je sa proscenijuma, uz nekoliko reči „prozivao“ one koji su svojim darom i maestralnim ostvarenjima, hrabrošću i umetnošću, bivali deo Bitefa. Praćeni aplauzima, otpozdravljali su ih i iz publike. Takva imena na okupu činila bi čast i najvećim svetskim prestonicama.

Bili su to Ala Demidova, Dušan Jovanović, Nekrošius, Haris Pašović, Dejan Mijač, Žorž Bari, Vlado Stamenković, Natalija Vagapova, Borut Šeparović, Biljana Srbljanović, Nikita Milivojević i drugi.

Interesantno, sinoć je i jedan političar dobio gromki aplauz, mada, naravno, u odsustvu. Bio je to Milan Vukos, a gromoglasno je pozdravljen kao funkcioner koji je podržao Bitef.

Jubilarni Bitef, koji traje do 2. oktobra i obuhvata 12 predstava u glavnom programu, kao i niz pratećih sadržaja, spektakularno je otvoren 50. put!

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.