Ruski dečji hor u manastiru Ilinje

Izvor: Vesti-online.com, 29.Maj.2016, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski dečji hor u manastiru Ilinje

Manastir Ilinje u ponedeljak će ugostiti hor "Otrada" iz Rusije, a koncert duhovne muzike održaće mališani koji su prvi put u poseti Srbiji. Reč je događaju koji se održava na poziv Društva žena Srbije i Rusije "Matrona". "Otrada" je dečiji hor Sveto-Nikolskog Crnoostrovskog ženskog manastira iz Rusije. Tokom boravka u našoj zemlji održaće koncerte i u Beogradu, Kraljevu i Crkvi svete Petke u Paraćinu.

Sveto-Nikolski Crnoostrovski ženski manastir, na čijem se čelu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nalazi igumanija Nikolaja je osnovan krajem 16 veka na mestu nekadašnje crkve, sagrađene dva veka ranije. Tokom 1812. teritorija manastira je bila mesto odlučujućih bitaka u ratu protiv Napoleona, a u tim borbama je, prema procenama, ubijeno je od 6.000 do 8.000 ruskih vojnika. I manastir i ceo grad su bili teško oštećeni ratnim sukobima; svi objekti u manastiru spaljeni, a sačuvana je samo glavna manastirska kapija, sva prekrivena sačmom. Ipak, naslikan na njoj lik Spasitelja je ostao neoštećen.

Kompleks manastirskih zgrada formiran je do polovine 19, veka, a u februaru 1993. godine Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve je odlučio da manastir Nikolski Crnoostrovski bude ženski.

Gotovo od prvog dana u manastir su ljudi počeli dovoditi siročad i decu bez roditeljskog staranja, i već naredne godine je otvoreno prihvatilište pod nazivom "Radost" u čast ikone Bogorodice "Radost i uteha".

Mnogo od ove dece monahinje su zbrinule u svojim porodicmama, brinući se o njima, i vaspitavajući ih, i učinile sve da se deca ne osećaju lišena ljubavi i nesrećni, pokušavajući da im na sve našine pomognu da izrastu u prave hrišćane, jer smatraju da toj deci pripada budućnost pravoslavne Rusije.

"Radost" trenutno brine o 58 devojčica uzrasta od dve do sedamnaest godina iz raznih krajeva Rusije. Oni žive na teritoriji manastira, sa sestrama-vaspitačima, gde uče u gimnaziji otvorenoj pri manastiru. Osim redovne nastave, uče i grčki i crkveno-slovenski jezik, osnove drevnoruske istorije i vizantijske muzike, pišu poeziju i već je izašla i prva zbirka "Krupici Božego dara". Sve devojčice vole da pevaju i tako je u prihvatilištu formiran dečji hor, koji je 2002. godine dobio nagradu Fondacije "Rusko izvođačko iskustvo". Godine 2006. godine je osvojio prvu nagradu na 18. Međunarodnom festivalu pravoslavne muzike.

Hor gostuje i u drugim školama i gimnazijama, u staračkim domovima, obilaze bolesnu decu, da podele radost, uteše i podignu duh, kao i da daju skromne poklone.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Ovacije horu ruskih devojčica (VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 30.Maj.2016, 12:03

Dečji hor "Otrada" prihvatilišta pri Sveto-Nikolsko Crnoostrovskom ženskom manastiru iz kaluške oblasti u Rusiji, doživeo je ovacije na koncertu priređenom za Kraljevčane KRALjEVO - Dečji hor "Otrada" prihvatilišta pri Sveto-Nikolsko Crnoostrovskom ženskom manastiru iz...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.