Ruska izložba o Velikom ratu

Izvor: Akter, 01.Avg.2014, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska izložba o Velikom ratu

Povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata u Galeriji Progres u petak, 1.avgusta biće otvorena izložba

Prvu u nizu izložbi u okviru međunarodnog kulturno-umetničkog projekta "Za veru i otadžbinu! Životne priče u Velikom ratu 1914-1918" organizuju kulturi centri "Pozitiv" i "Art Studio XIII" iz Rusije, umetnicko udruženje "DivArt" iz Srbije uz podršku Ambasade Rusije u Beogradu.

Izložbu će svečano otvoriti ambasador Rusije Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Čepurin i istoričar umetnosti i savetnik Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu Dušan Milovanović.

Kako je najavljeno, izložba "Za veru i Otadžbinu! Životne priče u Velikom ratu 1914-1918“, predstavlja savremeno viđenje likovnih umetnika Isidore Ivanović i Dragana Bartule, koji su na svojim platnima prikazali emotivni doživljaj Prvog svetskog rata usmeren na shvatanje osećaja patriotizma, hrabrosti, ponosa, spremnosti za borbu za sebe i svoj narod, za slobodu, veru, moralne i kulturne vrednosti.

Slikar Bartula prikazao je vojnike kao simbole apsolutnog junaštva, snage duha, hrabrosti i vere u njihov poziv, dok je Ivanović predstavila žene, majke i decu, kao heroje koji čekaju svoje muževe, braću, sinove, i predstavljaju simbol sećanja na žrtve Velikog rata, ali u isto vreme i simbol nade i vere.

Izložbu slika prati i foto i video materijal, originalni istorijski predmeti iz Srbije, Rusije i Francuske iz perioda Prvog svetskog rata, kako bi se što vernije predstavili istorijski događaji i bliski odnosi te tri zemlje.

Na svečanom otvaranju izložbe u muzičkom delu programa nastupiće mladi opreski pevač bariton Marko Kalajanović i pijantistkinja Milica Sekulić.

Izložba u Galeriji Progres biće otvorena do kraja avgusta.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.