Prvi klarinet sveta Martin Frost sa Beogradskom filharmonijom

Izvor: Blic, 12.Apr.2016, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi klarinet sveta Martin Frost sa Beogradskom filharmonijom

Jedan od najbolјih klarinetista na svetu Martin Frost prvi put nastupa sa Beogradskom filharmonijom u petak, 15. aprila, na Kolarcu od 20 časova.

Uz dirigenta Danijela Rajskina, publika će čuti neobičan repertoar autora zemalja iz severne Evrope koji zaokružuje čuvena “Petruška” Stravinskog.

Frost će izvesti Koncert za klarinet i orkestar danskog kompozitora Karla Nilsena, kao i posebnu programsku poslasticu “Paunove priče” švedskog autora Andersa Hilborga. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Po Frostovoj ideji, pored atraktivne muzike, interpretacija ovog dela uključuje i specifičan scenski nastup što je njegov zaštitni znak.

Ovaj vrsni klarinetista dobitnik je nagrade “Leoni Soning”, 2014. godine, jednog od najznačajnijih muzičkih priznanja na svetu. Nastupa sa vodećim dirigentima i orkestrima širom sveta, ali je poznat i po tome što prelazi granice sveta klasične muzike sviranjem na svom matičnom instrumentu. Njegovi nastupi uključuju ples, svetlosne efekte, kostime i glumu, tako da je poznat i kao “Majkl Džekson na klarinetu” (Holandski De Volkskrant).

Koncert namenjen “Avanturistima” Beogradske filharmonije, otvara simfonijska elegija Ostrvo, letonskog kompozitora Peterisa Vasksa, a kruniše čuvena “Petruška” Igora Stravinskog, bizarna priča koja govori o neuzvraćenoj lјubavi između tri lutke.

Omiljeni ciklus koncerata u kome se očekuju najneobičnije avanture zatvoriće dirigent Gabrijel Felc, i to sa muzikom iz filmova o tajnom agentu – Džejmsu Bondu, 27. maja na Kolarcu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.