Predstavljanje dela Harukija Murakamija

Izvor: Art-anima.com, 22.Nov.2012, 06:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljanje dela Harukija Murakamija

U četvrtak 22. novembra s početkom u 20 časova, u Domu kulture Studentski grad, biće održano književno veče posvećeno Harukiju Murakamiju. O jednom od najpoznatijih japanskih pisaca današnjice govoriće Jasna Novakov Sibinović i Vladislava Gordić – Petković.

Murakamijeva dela bogata su elementima začudnog i nadrealnog, fantazijskog i bizarnog. On se često služi mitskom građom, koristi se kafkijanskim izrazom, a neretko u svojim delima primenjuje ikonografiju savremene >> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << naučne fantastike i horora.

Murakami je rođen 1949. godine u Kjotu. Objavio je romane: "Fliper" (1973), "Slušaj pesmu vetra" (1979), "Avantura oko ovce" (1982), "Okorela zemlja čuda i Kraj sveta" (1985), "Norveška šuma" (1987), "Igraj Igraj Igraj" (1988), "Južno od granice, zapadno od sunca" (1992), "Hronika ptice koja navija sat" (1994), "Sputnik ljubav" (1999), "Kafka na obali" (2002), "Kad padne noć" (2004), "1Q84" u tri toma (2009).

Dobitnik je više prestižnih književnih nagrada, među kojima je i "Svetska nagrada za fantastiku", koju je 2006. godine dobio za roman "Kafka na obali".

Pored kreativnog pisanja, Murakami se bavi i prevodilačkim radom. Prevodio je na japanski Ficdžeralda, Karvera, Irvinga, Selindžera i druge američke pisce. Nakon višegodišnjih perioda provedenih u Americi i Evropi, sada živi u Japanu, ali kao vanredni profesor predaje na Univerzitetu Prinston u SAD.
 

Nastavak na Art-anima.com...






Povezane vesti

Cijeli svijet, a banjalučki

Izvor: BanjalukaLive.com, 22.Nov.2012

Film "Cijeli svijet, a banjalučki", autora Milana i Jana Rakića, biće premijerno prikazan u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u četvrtak, 22. novembra, sa početkom u 20.00 časova. Ovaj film govori o jednom od brendova i specijaliteta po kojem je Banjaluka nadaleko poznata ćevapima. Film traje...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.