Počinje saradnji Arhiva Srbije i turskih arhiva

Izvor: Akter, 06.Okt.2015, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje saradnji Arhiva Srbije i turskih arhiva

U Beogradu je danas potpisan Protokol o saradnji Arhiva Srbije i turskih arhiva koji je, kako su istakli potpisnici, od strateške važnosti za srpsku nauku i kulturu

Protokol omogućava istraživanje arhivske građe značajne za istoriju srpskog naroda, koja se čuva u turskim arhivama.

Generalni direktor Direkcije državnih arhiva Turske Ugur Unal, rekao je nakon potpisivanja protokola je arhiv izvor istine i ono što nas čuva od grešaka i pokazuju istoriju u pravom >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << obliku.

On je naveo da su svesni da je arhiv Osmanskog cartsva u Istanbulu važan i značajan ne samo za Tursku već i za Srbiju i druge zemlje koje su tom carstvu pripadale.

"Ukoliko bi se pisala istorija Srbije bez turskog arhiva ta istorija bi bila manjkava, a isto tako i istorija Turske bez srpskog arhiva", ocenio je Unal i izrazio mišljenje da će protokol istraživačima otvoriti velika vrata.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić, rekao je da je protokol od izuzetnog značaja za arhivistiku, nauku i kulturu i da se današnji dan može svrstati u istorijske.

On je najavio da će već sledeće godine biti predstavljeni rezultati nekih od istraživanja.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da su arhivi nosioci kolektivnog pamćenja i pokazuju kako se istorija zaista odvijala, a ne kako mi mislimo ili bismo želeli.

"Zato je odnos prema arhivima odnos prema nama samima i prema našoj budućnosti", ocenio je Tasovac.

On je dodao da arhivi ne treba da budu mauzoleji nego laboratorije znanja.

Danas je u Arhivu Srbije održana i promocija knjige Diplomatsko predstavništvo Srbije u Turskoj u periodu od 1830. do 1868. godine u izdanju Arhiva Srbije.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.