Piksel Murada Merzukija na Beogradskom festivalu igre

Izvor: B92, 07.Apr.2017, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Piksel" Murada Merzukija na Beogradskom festivalu igre

Francuska trupa "Kafig" izvešće sutra i prekosutra u Pozorištu na Terazijama koreografiju Murada Merzukija "Piksel". Direktorka BFI-ja Aja Jung podsetila je da je Merzuki pre dve godine oduševio srpsku publiku svojim komadom "Boks boks", dodavši da ovoga puta donosi nešto potpuno drugačije i da su obe predstave u Pozorištu na Terazijama rasprodate.

Merzuki je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što drugi put gostuje u Beogradu, istakavši da voli da se upozna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa igrom i igračima u drugim zemljama, da to doprinosi i obogaćuje i njegov rad.On je rekao da se prvo bavio hip-hopom i da mu je bio san da hip-hop uvede u pozorište i predstavi na sceni, jer ta igra nije namenjana samo mladima.

"Počeo sam da radim na dijalogu između hip-hopa, savremene igre i cirkusa i komadom 'Piksel' nastavljam taj dijalog", rekao je koreograf.

Merzuki je ispričao da su ljudi prvo bili iznenađeni otkud hip-hop u pozorištu i da je trebalo prilagoditi ga sceni, pronaći ključ na koji način ga predstaviti, jer posle pet minuta ti pokreti dosade. On je rekao da je tokom godina radio na toj evoluciji hip-hopa i da je preuzeo rizik da ga predstavi na sceni, da on ne bude samo demonstracija veštine već je sa koreografijom dobio strukturu adekvatnu za predstavu.

Merzuki je naglasio da je u tom procesu bilo bitno ne ugušiti spontanost koja predstavlja radost u igri. On je objasnio da u predstavi "Piksel" koristi video projekcije i da mu je bio izazov istraživanje kako nove tehnologije mogu da utiču na igru, naglasivši da mu nije bio cilj da se publika oduševi primenom tehnologije, već da uživa u igri.

Merzuki je rekao i da "Piksel" nema priču, te da svaki gledalac može sebe i svoju priču pronaći u tom komadu. On se naglasio da je važno naći balans, da video ne poklopi igru i obrnuto, a oduševljen tehnikom cirkuskih umetnika, smatrao je da oni mogu neke scene bolje da iznesu.

U predstavi "Piksel" zastupljena je muzika Armanda Amara, za koju je koreograf rekao da je filmska i poetična i donosi potreban ritam. Na pitanje da li će i igrati, Merzuki je rekao da bi voleo, ali da je vrlo teško biti na sceni i kreirati koreografije i uz to voditi kompaniju "Kafig", te će ga ovoga puta srpska publika videti samo po završetku kada će izaći i pokloniti se.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

47. Dani komedije, JA

Izvor: SEEcult.org, 07.Apr.2017

Vrsta dogadjaja:  Festival Datum:  Friday, March 23, 2018 - 20:00 Link:  http://www.danikomedije.autentik.net Kulturni centar Jagodina, Knjeginje Milice 25, Jagodina 47. DANI KOMEDIJE (20-27.3.2018.)   SUMNJIVO...

Nastavak na SEEcult.org...

Spektakularna završnica „Velike igre”

Izvor: Prva.rs, 08.Apr.2017, 08:05

Kopmpanija Kafig nakon dve godine ponovo gostuje na Beogradskom festivalu igre, ovog puta sa komadom „Piksel“ koji će izvesti večeras i sutra u Pozorištu na Terazijama. Ovaj projekat vešto kombinuje digitalne projekcije i pokrete umetnika na bini, stvarajući jedinstven ugođaj retko viđen na...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.