Pet stotina izabranih

Izvor: Politika, 25.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet stotina izabranih

Smatrala sam da će pomenuta cifra biti dovoljna da zadovolji znatiželju radoznalih i da će podstaći na neka dalja istraživanja, kaže Milena Milanović

U knjižarama se nedavno pojavio novi biografski leksikon "Srbi koji su obeležili 20. vek" (500 ličnosti) autora Milene Milanović, u izdanju Vesolove redakcije biografskih leksikona, Srpske nacionalne akademije iz Toronta i "Jefimije JK". I pre nego što je uspela da stigne do polica biblioteka, ova knjiga, upakovana u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << luksuzne korice, izazvala je oprečna mišljenja u stručnoj javnosti.

Jednu od prvih kritičkih strelica uputio je akademik Čedomir Popov koji je na predstavljanju Leksikona u Narodnoj biblioteci Srbije izrazio sumnjičavost u pogledu kriterijuma priređivača ovog izdanja. Mnoge je iznenadio i podatak da je Bogoljub Karić zauzeo čak dve stranice ovog bibliografskog leksikona, iako je većina znamenitih Srba dobila samo jednu.

Da li je ovaj kontroverzni privrednik zaista toliko zadužio Srbiju i da li je baš on taj koji je obeležio 20. vek? Upravo o ovoj temi, započinjemo razgovor sa kulturologom Milenom Milanović, autorom do sada nekoliko vrlo zapaženih leksikona.

– Veličina teksta ne korespondira sa značajem ličnosti. Na jednoj stranici se može izložiti mnogo više nego na pet. Te dve stranice nisu posvećene samo jednoj ličnosti već čitavoj kompaniji Karić. Svi značajniji članovi ove porodice pomenuti su u ovoj odrednici što i objašnjava dužinu teksta, tvrdi naša sagovornica.

Po izboru urednika, dve stranice pored Bogoljuba Karića dobili su i Andrić, Tesla, Milanković, Desanka Maksimović...

– Odlučila sam da pišem lepo o Srbima i da kažem nešto što je istinito i nešto što se mora reći jezikom činjenica, a ne da se javnost povodi izmišljenim medijskim pričama. Posle velikog istraživanja autorskih prava i enciklopedijske literature u svetu, ustanovila sam da leksikoni ovakvog tipa moraju da imaju potpisane tekstove, ili pak navedene izvore odakle su članci preuzeti. Sve drugo je šund literatura. Svaka moja knjiga ima autora. Svaki potpisnik redova stoji iza iznetih činjenica, objašnjava Milanović.

Autorka leksikona svesna je pojedinih nedostataka i očekuje da će se dosta polemisati oko ovog Leksikona. A na pitanje zašto se baš ograničila na cifru od pet stotina Srba, odgovara:

– Pre nego što sam počela da osmišljavam Leksikon, saznala sam da jedna ustanova namerava da objavi delo o hiljadu znamenitih Srba i Crnogoraca. I moja ideja je bila da idemo na hiljadu ličnosti, ali sam morala da odustanem. Nije lepo ne poštovati autorska prava. Imala sam u vidu da će, ako pravimo bilingvalne tekstove a bez toga knjige ovakvog tipa uopšte i ne treba praviti, leksikon imati oko 500 stranica, plus 50 stranica pratećeg teksta. To je to. U protivnom, idemo na dva toma. A za dva toma nisam imala pare. Smatrala sam da će pomenuta cifra biti dovoljna da zadovolji znatiželju radoznalih i da će podstaći na neka dalja istraživanja.

Saradnici projekta su vodili računa o tome da tekstovi ne budu politički obojeni i pristrasni i da činjenice budu egzaktne jer, kako kaže naša sagovornica, "tu nema rangiranja, mi nikoga ne promovišemo".

Autorka je insistirala na tome da leksikon obuhvati sve oblasti materijalnog i duhovnog stvaralaštva jer 20. vek nije bio samo izuzetan po ratovima i dramatičnim političkim i drugim događajima, već i po razvoju nauke, tehnike, medija, zabave. Mnogi akademici su bili zbunjeni ovakvom zamisli, ne slažući se sa idejom da se u knjizi nađu pojedine estradne ličnosti, političari, vladari.

Svi članovi odbora složili su se sa blizu 90 odsto izabranih ličnosti, ali oko desetak odsto, odnosno pedesetak ličnosti, malo smo polemisali, priča Milanović.

Uređivački odbor najviše se zadržao oko izbora estradnih ličnosti. Na kraju, odluka je pala da ovu oblast zastupa Vlastimir Pavlović Carevac.

Zbog određenih nesuglasica u vezi sa Ratkom Mladićem, Jovan Ćirilov je odstupio iz uređivačkog odbora, iako je kompletno uredio oblast pozorišta. Pored Karadžića i Miloševića, mesto u knjizi su dobili i Đinđić i Koštunica kao predstavnici prve demokratske opcije u poslednjoj deceniji 20. veka.

Milena Milanović je imala mnogo problema dok je priređivala Leksikon. Pored toga što je Karić fondacija posle 5. oktobra prestala da isplaćuje honorare i troškove štampanja knjige, prava muka je bila i pronaći fotografije izabranih ličnosti.

– Išli smo čak na Novo groblje da uzmemo fotografije sa spomenika. Neću puno da se žalim, ali muke će imati oni koji budu pravili nacionalnu enciklopediju. Onaj ko se bavi enciklopedistikom mora da ima podršku društva. Želim da nacionalna enciklopedija bude dobra jer nam je ona zaista neophodna. Mi smo, najverovatnije, jedini narod koji nema takvo izdanje. Pošteno je takve knjige stvarati, iskrena je Milanović koja upravo priprema materijal za novi biografski leksikon o znamenitim Srpkinjama.

– Počinjemo sa retkom odrednicom – Vinčanske done. Tekst je napisao pokojni akademik Srejović za knjigu "Najznamenitije žene sveta", koju Unesko, nažalost, nikada nije objavio. Sve što budemo pronašli o velikim Srpkinjama naći će se u ovom delu. Kada sam počela da proučavam ovu temu shvatila sam da su Srpkinje nepravedno izostavljene i da se njima niko do sada nije sistematski bavio. Ne znam da li ću imati dovoljno para da delo dovršim. Pokušaću da se opet snađem. Obično novac pozajmim, a jednom sam čak bila u situaciji da na stan stavim hipoteku. Srećom, izvukla sam se. Ako nema drugog, biće tako. Pokušaću da zaokružim i ovu knjigu. Zaista, želim da to uradim, optimistična je Milena Milanović.

--------------------------------------------------------------------------

I Karadžić i Milošević

– Bilo je problema i oko toga da li u Leksikon treba da uđe Slobodan Milošević, Radovan Karadžić, Ratko Mladić. Nekako smo se dogovorili da Ratka Mladića izostavimo, ali smo Radovana Karadžića, kao predstavnika važnih događaja u poslednjoj deceniji prošlog veka, uvrstili u enciklopediju. Ova knjiga je završena još 28. februara 2001. godine, pa smo morali naknadno da dopišemo da je protiv Karadžića pokrenuta optužnica. A pošto je Slobodan Milošević obeležio našu nesreću, rešili smo da i njega uvrstimo u leksikon. U mom leksikonu, za razliku od drugih knjiga, nema unapred osuđenih niti unapred pohvaljenih. Ima samo činjenica, kategorična je naša sagovornica.

Isidora Masniković

[objavljeno: 25.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.