Pet godina od smrti Mome Kapora

Izvor: Studio B, 03.Mar.2015, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet godina od smrti Mome Kapora

Jedan od najpoznatijih srpskih književnika, pisac, slikar i novinar Momčilo Momo Kapor preminuo je na današnji dan pre pet godina u Beogradu.

Kapor je neobičnom neposrednošću i lakoćom osvajao pažnju čitalačke publike, pišući na rubu komentara i svakodnevnih refleksija o stvarnosti naših vremena i njihovih protagonista.

Svojevrsni književni fenomen Moma Kapora prisutan je u našoj književnosti više od tri decenije.

Kapor je rođen 1937. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u Sarajevu. Slikarstvo je diplomirao 1961. na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića.

Pored velikog broja slika koje je ostavio, objavio je i veliki romana i zbirki priča. Autor je i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova.

Neka od njegovih najpoznatijih dela su romani Provincijalac, Ada, Zoe, Od sedam do tri, Zelena čoja Montenegra, Poslednji let za Sarajevo, Hronika izgubljenog grada, Beleške jedne Ane, Hej, nisam ti to pričala...

Njegova dela su prevedena na francuski, nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Kapor je umro je u Beogradu 3. marta 2010. godine, a iste godine, u novembru, njegova supruga Ljiljana osnovala je Zadužbinu "Momčilo Momo Kapor" i ustanovila godišnju nagradu iz oblasti književnosti i likovne umetnosti koja nosi njegovo ime, kao i festival "Momin krug".

To godišnje priznanje se dodeljuje naizmenično za doprinose u književnosti i likovnoj umetnosti, na dan njegovog rođenja.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

10 činjenica koje niste znali o Momu Kaporu

Izvor: Press, 03.Mar.2015

Jedan od najpoznatijih i najčitanijih srpskih pisaca, slikar i novinar Momčilo Kapor preminuo je pre tačno pet godina. U njegovu večnu slavu podsećamo vas na zanimljive epizode iz njegovog dinamičnog života. . 10. SA...

Nastavak na Press...

Pet godina od smrti Mome Kapora

Izvor: Blic, 03.Mar.2015

Jedan od najpoznatijih srpskih književnika, pisac, slikar i novinar Momčilo Momo Kapor preminuo je na današnji dan pre pet godina u Beogradu...Kapor je neobičnom neposrednošću i lakoćom osvajao pažnju čitalačke publike, pišući na rubu komentara i svakodnevnih refleksija o stvarnosti naših...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.