PRAZNIK FILMA U BEOGRADU Stefan Arsenijević preporučuje: 10 naslova koje ne treba propustiti

Izvor: Blic, 28.Nov.2015, 01:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRAZNIK FILMA U BEOGRADU Stefan Arsenijević preporučuje: 10 naslova koje ne treba propustiti

Ovogodišnji Festival autorskog filma u glavnom programu donosi recentne naslove po dobro oprobanoj recepturi - fini balans nagrađivanih filmova na najznačajnijih svetskih festivala, novih dela autora koje publika već decenijama voli i otkivanja novih autorskih imena koji nose novi duh i energiju.

Od ove godine, tu je i nova programska celina nazvana Hrabri Balkan. Ona će predstaviti najuzbudljivije autorske glasove regiona.

Nastavljamo i sa programima koje smo uveli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prošle godine: „Bande A Part“, u selekciji Vladimira Perišića, namenjen radikalnom autorskom rukopisu i

Detaljne informacije o programu na http://faf.rs/category/21-faf-glavni-program/

edukativni program „Balkan Film Connection“ u okviru koga će osam mladih balkanskih reditelja razvijati scenarije za svoje prve dugometražne filmove.

Dodajte ovome i retrospektive Bora Draškovića, Krste Škanate i Jana Cvitkoviča, kao i izbor najboljih debitantskih filmova iz istorije filma. Festival autorskog filma je svetkovina u čast drugačijeg, hrabrog i autentičnog filma. Čak 84 takva izabrana filma očekuje nas u 10 bioskopskih sala tokom devet festivalskih dana. Uživajte!

AFERIM!

Nedelja, 29. 11.

Dom omladine 17.30


Početak XIX veka, žandarmi, otac i sin u potrazi su sa odbegim „ciganskim robom“. Beskrajno duhoviti i aktuelni vestern Radua Žudea, koji se razračunava sa balkanskim mitovim o sopstvenoj veličini i slavnoj prošlosti. Nagrada za najbolju režiju na ovogodišnjem Berlinu.

ZEMLJA I SENKA

Subota, 28. 11.

Dvorana kulturnog centra 21.30


NO HOME MOVIE

Petak, 4. 12.

Dom omladine 17.30


Poslednji, testamentarni film ikone autorskog filma Šantal Akerman, koja nas je ove godine iznenada prerano napustila. Duboko lični portret njene majke, poljske Jevrejke koja je preživela Aušvic. Pateći poslednjih nekoliko meseci majčinog života, Akermanova preispituje snažan uticaj koji je imala na nju i njeno stvaralaštvo.

ŠAULOV SIN

Utorak, 1. 12.

Dvorna kulturnog centra 19.00


Laslo Nemeš svojim debitantskim filmom dokazuje da je i danas ipak moguće napraviti originalan film o Drugom svetskom ratu. Svakodnevica u koncentracionom logoru Aušvic. Glavni junak pronalazi telo dečaka za koga smatra da je njegov sin i pokušava da ga prokrijumčari do rabina kako bi mu obezbedio dostojanstvenu sahranu. Film je na ovogodišnjem Kanu osvojio grad pri žirija i nagradu kritike.

U SENCI ŽENA

Sreda, 2. 12.

Dom omladine 22.00


Svi klišei francuskog umetničkog filma su tu: ljubavni trougao, boemska atmosfera pariskih ulica, sugestivna crno-bela fotografija... Pa ipak, veteran Filip Garel uspeva da napravi svež i uzbudljiv film. Neke stvari naprosto nikada ne izlaze iz mode.

FRANKOFONIJA

Četvrtak, 3. 12.

Kinoteka (Uzun Mirkova) 20.00


Još od prvog predstavljanja na Festivalu autorskog filma sa filmom „Majka i sin“, pre gotovo dve decenije, Sokurov slovi za miljenika festivalske publike. Ovogodišnje izdanje festivala donosi vizuelno raskošni esejistički dokumentarno-igrani film o odnosu umetnosti i moći, kroz sudbinu Luvra tokom Drugog svetskog rata.

PLANINE MOGU DA ODU

Četvrtak, 3. 12.

Kinoteka (Uzin Mirkova) 21.00


Jedan od najvećih savremenih kineskih autora Žija Žangke nastavlja da preispituje uticaj kapitalizma na kinesko društvo i tranziciju koja lomi živote običnih ljudi. Ovoga puta u fokusu je jedna porodica koju veliki reditelj portretiše kroz tri različita vremenska perioda, uključujući i blisku budućnost.

NAŠE TELO

Ponedeljak, 30. 11.

Kinoteka (Uzin Mirkova) 19.00


U okviru novoustanovljene selekcije „Hrabri Balkan“ biće predstavljen kratki film Daneta Komljena „Naše telo“. U okvirima svoje već izgrađene osobene peotike, Komljen kroz ovaj poetski eksperimentalni film promišlja temu tršnosti. „Naše telo“ je ove godine nominovano za nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film, što predstavlja veliki uspeh i za Daneta i za našu kinematografiju.

MAHNITOST

Petak, 4. 12.

Dom omladine 19.45


Nakon uspeha film „Iza brda“, nova zvezda u usponu evropske kinematografije, turski reditelj Emin Alper, predstaviće beogradskoj publici svoj novi film „Mahnitost“ za koji je pre samo dva meseca osvojio specijalnu nagradu žirija u Veneciji. Emotivno i vizuelno uzbudljiva priča o paranoji i surovim mehanizmima vlasti, kroz perspektivu junaka koji se nakon dvadeset godina zatvora vraća kući i pokušava da ponovo uspostavi odnos sa mlađim bratom.

MOJA MALA

IZ BOSANSKE KRUPE


Sreda, 2. 12.

Dvorna kulturnog centra, 19.00


Sa velikim zadovoljstvom Festival autorskog filma i ove godine predstavlja novi film legende domaće kinematografije Puriše Đorđevića. Jedan od naših najvećih filmskih autora, Đorđević i u desetoj deceniji života ne prestaje da snima odlične i osobene filmove. „Moja mala iz Bosanske Krupe“ je dokumentarac posvećen stogodišnjici rođenja Branka Ćopića. Život i delo velikog pisca u režiji velikog reditelja. Ne propustite!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.