Otvoren 48. Bitef festival (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 21.Sep.2014, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren 48. Bitef festival (FOTO)

Ovogodišnji festival sa sloganom "Prošlost je sada" će trajati do 30. septembra, a tema većine predstava će biti u vezi sa stogodišnjicom početka Prvog svetskog rata

Međunarodni pozorišni festival 48. Bitef otvorio je večeras u Domu omladine Beograda poznati hrvatski reditelj Borut Šeparović, dobitnik Specijalne nagrade na prošlogodišnjem, 47. Bitefu, za predstavu “55 +” u izvođenju trupe Montažstroj iz Zagreba.

Njegovom novom predstavom “A >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << gde je revolucija stoko”, takođe u produkciji Montažstroja, počeo je glavni program ovogodišnjeg festivala.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Do 30. septembra biće izvedeno 13 predstava u konkurenciji za Gran pri “Mira Trailović”, nazvan po slavnoj rediteljki i osnivaču Bitefa, kao i za Specijalnu nagradu žirija.

Učestvuju predstave iz Nemačke, Poljske, Litvanije, Švajcarske, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Selektor je Anja Suša, a umetnički direktor Jovan Ćirilov.

O najboljima će odlučiti međunarodni žiri čija je predsednica rediteljka iz Izraela Lila Deker Avneri, a članovi scenografkinja i kostimografkinja iz Švedske Ula Kasius, pozorišni kritičar iz Poljske Vitold Mrožek i iz Srbije reditljeka Ana Tomović i dramaturg Periša Perišić.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Slogan ovogodišnjeg festivala je “Prošlost je sada“, a tema više predstava je u vezi sa stogodišnjicom početka Prvog svetskog rata.

I ovoga puta biće održani tradicionalni prateći programi Bitef polifonija, Bitef na filmu, kao i niz tribina.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Novac u rukama

Izvor: SEEcult.org, 21.Sep.2014

Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef) počeo je 20. septembra premijerom provokativnog pozorišno-muzičkog performansa “A gde je revolucija, stoko?” (AGRS) zagrebačke trupe Montažstroj, koji ispituje potencijal pop-rok kulture da utiče na društvene promene na primeru kultnog...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.