Otkrivena spomen ploča aleksandru Tišmi u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2013, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena spomen ploča aleksandru Tišmi u Novom Sadu

NOVI SAD -

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević svečano su otkrili spomen ploču Aleksandru Tišmi u Ulici Modene u Novom Sadu, koja je delo akademskog vajara iz Novog Sada Svetlane Šante.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je da je Ministarstvo kulture Republike Srbije iniciralo akciju obeležavanja objekata u celoj Srbiji u kojima su rođeni i boravili znameniti pisci, a u cilju afirmacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaostavštine velikana srpske pisane reči.

"Danas otkrivamo spomen ploču u Novom Sadu velikom piscu Aleksandru Tišmi koji je živeo upravo na ovom mestu u Ulici Modene pune 34 godine. Neka ova ploča, nas starije podseća na velika dela ovog vrsnog pisca, a mlađe neka inspiriše da bolje upoznaju rad Tišme kroz njegova dela", rekao je ministar Petković.

"Ovo je simboličan način da se odužimo velikom pesniku i piscu koji je proslavio ime Novog Sada i naše zemlje. Njegov doprinos književnosti je višestruko značajan, pa tako i njegov uticaj na kulturu, odnosno na kulturnu baštinu. Pokolenjima našeg naroda ostavio je bogatstvo pisane reči kroz koju je narativno, umetnički predstavio život u svoj njegovoj složenosti. Ova spomen ploča će podsećati Novi Sad i Novosađane na velikana književnosti koji je ovde stvarao neprolazna dela, ali nadam se i na vrednosti za koje se zalagao", rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da postavljanje ovog spomen obeležja predstavlja još jedan trag čuvanja kulturne baštine i jačanje našeg uticaja kao buduće prestonice kulture.

Akademik Aleksandar Tišma rođen je 1924. godine u Horgošu, a osnovnu i srednju školu je pohađao u Novom Sadu. Tokom Drugog svetskog rata studirao je u Budimpešti, a radio je kao novinar u "Slobodnoj Vojvodini" i "Borbi", kao i u "Matici Srpskoj". Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za prozu, poeziju i prevodilaštvo, a njegova dela prevođe na su na dvadesetak svetskih jezika. Preminuo je pre 10 godina u Novom Sadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkrivena spomen ploča Aleksandru Tišmi

Izvor: Akter, 19.Feb.2013

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otkrili su spomen ploču Aleksandru Tišmi (1924-2003) povodom desete godišnjice smrti tog našeg velikog pisca.

Nastavak na Akter...

Spomen-ploča Aleksandru Tišmi

Izvor: RTS, 19.Feb.2013

U Ulici Modene u Novom Sadu otkrivena spomen-ploča Aleksandru Tišmi, na desetu godišnjicu njegove smrti. ..U Novom Sadu svečano je otkrivena spomen-ploča književniku Aleksandru Tišmi (1924-2003), povodom desete godišnjice njegove smrti...Spomen-ploča se nalazi u Ulici Modene u centru Novog Sada,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.