Otkriven mozaik iz doba Julija Cezara

Izvor: Blic, 31.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven mozaik iz doba Julija Cezara

Mozaik iz 50. godine pre nove ere, površine 36 kvadratnih metara, nađen je tokom iskopavanja u okolini grada Alesa, na jugu Francuske.



Mozaik potiče iz doba Julija Cezara i osvajanja Galije, izjavila je Fabijen Olmer iz Nacionalnog centra za naučno istraživanje.

"To je najveći ikada pronađen mozaik iz tog perioda" na teritoriji nekadašnje Galije, dodala je ona.

Prema njenim rečima, mozaik je najverovatnije bio u kući bogataša.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Mozaik se sastoji od sitnih delova u pet boja što ga čini izuzetnim, iako je stanje njegove očuvanosti ocenjeno kao "osrednje".

Dva orla, ribe i ruže motiv su mozaika koji je nađenog na uzvišici Ermitaž.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Otkriven mozaik iz doba Rimljana

Izvor: RTS, 31.Jul.2008

Mozaik iz 50. godine pre nove ere, površine 36 kvadratnih metara, nađen je tokom iskopavanja u okolini grada Alesa, na jugu Francuske. Mozaik potiče iz doba Julija Cezara i osvajanja Galije. ."To je najveći ikada pronađen mozaik iz tog perioda" na...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.