Izvor: Politika, 27.Avg.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Lolite do Če Gevarine žene

Vjera Mujović sa svojom monodramom „Čekajući Čea” krstari svetom, a krajem avgusta će zaigrati u predstavi „Mabel Grujić” Ljubiše Ristića

Glumica Vjera Mujović istrajava ovih dana na predstavi „Mabel Grujić” sa rediteljem Ljubišom Ristićem u pozorištu KPGT, čija premijera će biti izvedena krajem avgusta u okviru ciklusa „Hrabri stari svet” u prostoru Stare šećerane. Predstava je posvećena velikoj dobrotvorki srpskog naroda Mabel Grujić, Amerikanki >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koja se 1901. godine udala za srpskog diplomatu Slavka Grujića, sina Jevrema Grujića. Mabel Grujić je sa srpskom vojskom prešla Albaniju, ali je takođe i mnogo učinila na prikupljanju pomoći za Srbiju, osnovala je nekoliko fondova za pomoć, kao i dom za ratnu siročad u Selcu blizu Crikvenice.

U pauzi između rada na novim predstavama markantna Vjera Mujović, glumica Narodnog pozorišta u Beogradu, sa svojom monodramom „Čekajući Čea”, koju izvodi na španskom i ruskom jeziku, a koju je realizovala u saradnji sa kompozitorkom Anjom Đorđević i konceptualnim umetnikom Jovanom Čekićem obilazi svet. Nedavno se vratila sa zanimljivog gostovanja u Mongoliji, gde je nastupila na pozorišnom festivalu „Sveta muza” u Ulan Batoru, uz učešće umetnika iz devet zemalja. Sa ovim neobičnim scenskim igrokazom koji priča o čekanju ljubavi, o Če Gevarinoj supruzi Aleidi Marč, gostovala je i pre dve godine u Havani.

– Monodramu posvećenu Kubanki Aleidi Marč, drugoj Če Gevarinoj supruzi, sklopila sam od delova njenih memoara, preko poezije Sezara Valjeha, Pabla Nerude i Konstantina Simonova. Predstavu prate i Če Gevarina pisma koja se iz dubine čuju. Aleida Marč i Če Gevara bili su zajedno dok su bili gerilci, ali kada je pobeda došla na Kubu i kada je trebalo da budu srećni, ona ga je, zapravo, samo čekala. Zato je Aleida Marč često znala da kaže: „Pobeda mi je odnela ljubav!” I za to vreme rodila mu četvoro dece. Gospođa Gevara govori o vremenima koja se neće vratiti, a koja su dirljiva i za sve nas – kaže naša sagovornica.

Zahvaljujući svojoj prethodnoj monodrami „Povest o Sonječki” Marine Cvetajeve, Vjera Mujović je prokrstarila bivšim SSSR-om i Evropom. Imala čast da njena „Sonječka” na ruskom jeziku pre dve godine bude centralna proslava obeležavanja 120-godišnjice rođenja Marine Cvetajeve u Nemačkoj, a koju je organizovao Centar ruske kulture „Svet”. Za ovu predstavu dobila je prve nagrade na festivalima u Letoniji, Poljskoj, Jermeniji, na festivalu ruske klasike u Moskvi, gostovala u Gruziji, Švedskoj, Francuskoj, Norveškoj, Engleskoj...

Vjera Mujović potiče iz ugledne lekarske porodice, a za glumu se, kaže, odlučila, baš zbog: straha od medicine. Ova svestrana umetnica, koja se, pored glume bavi pevanjem i prevođenjem, voli da čita klasike i da igra u njihovim delima.

– Svesna sam da imamo kratke karijere u ovako drastično smanjenoj, maloj zemlji i da se treba baviti klasičnim velikim tekstovima, pri tom ne želim da vređam savremene pisce. Jednostavno mi se čini da neki tekstovi moraju da odstoje, da se vidi da li će odoleti vremenu, pa tek tada da zažive na sceni, kaže Vjera Mujović i otkriva nam da su joj tri uloge bile važne u glumačkom odrastanju: lik Moglija, kao kraj karijere u pozorištu „Boško Buha”, kompleksne Lolite, koja joj je mnogo značila jer je bila sve ono što ona nije, u smislu oslobađanja, sticanja određene drskosti, buntovnosti, kao i Silvije Plat, kao susret i početak saradnje sa Radom Đuričin.

B. G. Trebješanin

objavljeno: 28.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.