O privatizaciji Beograd filma

Izvor: SEEcult.org, 26.Nov.2014, 03:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O privatizaciji Beograd filma

Privatizacija “Beograd filma” tema je razgovora koji Pokret za okupaciju bioskopa organizuje 26. novembra u bioskopu Zvezda, koji je nedavno preuzeo i oživeo, uz podršku javnosti i blagonaklonost vlasti.

Privatizacija “Beograd filma” i posledice koje ima na kinematografiju i kulturu grada prvi je u nizu razgovora koji su najavljeni u Zvezdi, jednoj od 14 bioskopa koji su zatvoreni od 2007. godine, odnosno prodaje većinskog dela akcija za oko 9,2 miliona evra.

U razgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << će (u 18 sati) učestvovati bivša predsednica Nadzornog odbora “Beograd filma” Milanka Janošević, nekadašnji urednik programa u “Beograd filmu” Dragan Jeličić, poslanik i član Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije Srđan Dragojević, koji je i uspešan filmski reditelj, te Branimir Stojanović iz kolektiva “Učitelj neznalica i njegovi komiteti” i radnik u kulturi Svebor Midžić. Organizatori očekuju i prisustvo predstavnika Saveta za borbu protiv korupcije.

Pokret za okupaciju bioskopa želi da otvori “pitanje divljačke privatizacije ‘Beograd filma’ kao simbola odnosa države prema kulturi”.

Biće reči o današnjem stanju beogradskih bioskopa, kao i mogućim alternativama privatizacijskom modelu. Bivši radnici i mali akcionari Beograd filma govoriće o borbi da sačuvaju delatnost beogradskih bioskopa i spreče malverzacije prilikom prodaje svog preduzeća.

Razgovor će moderirati Ivana Milanović Hrašovec, novinarka lista “Vreme”, i Ivan Velisavljević, član Pokreta za okupaciju bioskopa.

Zauzimanje bioskopa Zvezda bilo je vanredna tema i nedavne sednice Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, na kojoj je Srđan Dragojević, poslanik Socijalističke partije Srbije, predložio podnošenje zahteva za preispitivanje i eventualno poništenje privatizacije “Beograd filma”, s obzirom na malverzacije zbog kojih je većinski vlasnik Nikola Đivanović bio osuđen i na trogodišnju zatvorsku kaznu.

Aktiviste Pokreta za okupaciju bioskopa, čije jezgro čine mladi filmski reditelji, posetio je i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, koji je izrazio spremnost Grada Beograda da pomogne u rešavanju komplikovane imovinsko-pravne situacije.

Zauzimanje bioskopa Zvezda podržali su i brojni filmski autori i drugim umetnici i kulturni radnici.

U znak podrške okupaciji Zvezde, deo programa 20. Festivala autorskog filma biće održan u tom bioskopu, koji je dobio i od Jugoslovenske kinoteke kolekciju starih filmova kako bi ih prikazao publici.

Podršku Zvezdi pružaju i mnogobrojni građani, koji dolaze na projekcije u hladnoj bioskopskoj sali ili na drugi način pomažu aktivistima koji su proteklih dana čistili zapušteni i godinama zatvoreni prostor u centru Beograda.

Većinski vlasnik "Beograd filma" Nikola Đivanović je uhapšen 2011. godine zbog malverzacija i osuđen potom na tri godine zatvora i novčanu kaznu, nakon dogovora o priznanju krivice da je prodajom pet bioskopa oštetio male akcionare za više od četiri miliona evra, a budžet Srbije za više od 1,5 milion evra.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.