Mladi 2015 u Beogradu

Izvor: Danas, 17.Jun.2015, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mladi 2015" u Beogradu

Beograd - Izložba "Mladi 2015", na kojoj će biti predstavljeni laureati i 58 izabranih umetnika nacionalnog konkursa Niš art fondacije (NAF), biće svečano otvorena sutra uveče od 19 sati u Kući legata. Na 9. po redu NAF konkursu učestvovalo je 510 likovnih stvaralaca od 18 do 35 godina, pristiglo je 1.500 radova, a članovi žirija koji su ove godine radili u sastavu: Neda Arnerić, Kristina Ristić i Mrđan Bajić, odlučili su da prvu nagradu od 10.000 evra u bruto iznosu dodele Damjanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Kovačeviću, drugu od 5.000 evra Ivanu Šuletiću i treću nagradu od 3.000 evra Ivani Milev.

Prema mišljenju žirija, sa svakom godinom nivo likovnih dela sve je viši, što govori da nagrade NAF-a stimulišu mlade slikare, daju im impuls u radu i predstavljaju značajnu materijalnu pomoć, koja će im omogućiti da se još više posvete svojoj umetnosti. O tome svedoče učestali nastupi nekadašnjih učesnika NAF izložbi, a pogotovo nagrađenih. Izložba, već predstavljena u Nišu u galeriji Srbija, u Kući legata moći će da se vidi do 3. jula.

Radovan Lale Đurić, slikar i osnivač Niš art fondacije, od početka je verovao da će ova inicijativa zaživeti i istovremeno zadržati mlade likovne stvaraoce u zemlji i pružiti im šansu da svoj talenat i Srbiju promovišu u svetu. Uz Đurića, veliku podršku mladim stvaraocima pružili su Jovan Ćirilov i Olja Ivanjicki. Sledbenici njihove želje da se mladim umetnicima pomogne na početku, kada je najteže, naročito u neuređenom sistemu i tržištu umetnosti kakvo ovde vlada ovde, svake godine čine napor da konkurs održe živim i na taj način pokušaju da odgovore na to šta sve možeš u Srbiji kad si mlad umetnik. Ovim pitanjem naslovljen je i tekst istoričara umetnosti Saše Janjića u katalogu za ovogodišnju izložbu "Mladi 2015".

Konkurs i za mlade kritičare

Do 10. jula traje i konkurs NAF-a za mlade kritičare i teoretičare koji će objaviti u nekom javnom glasilu ili na autorskom sajtu tekst o ovogodišnjoj izložbi NAF-a. Kritiku, prikaz, osvrt treba poslati na adresu NAF-a, uz ostale neophodne podatke, a sve se precizno opisano može pronaći na sajtu NAF-a. Isti žiri: Neda Arnerić, Kristina Ristić i Mrđan Bajić, odlučivaće o najboljima, koji će potom moći da učestvuju u organizovanju naredne izložbe tako što će pisati tekst u katalogu za nju. Nagrađeni će se znati do 30. jula.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Riba iz Japana u Kombank art holu

Izvor: Akter, 18.Jun.2015, 09:02

Izložba radova japanske "gyotaku" slikarske tehnike "Riba iz Japana" autora Miodraga Stanišića biće otvorena u Kombank art holu u Beogradu danas u 18.00 sati..Biće izložena dela nastala primenom tradicionalne metode "štampanja" ribljeg tela nastale u Japanu u 18. veku, na kojima su predstavljene...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.