MSUB možda na proleće

Izvor: SEEcult.org, 13.Okt.2015, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MSUB možda na proleće

Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) mogao bi ponovo da bude otvoren na proleće 2016. godine, pod uslovom da uspe novi tender za dugoočekivanu rekonstrukciju, adaptaciju i dogradnju zgrade na Ušću koja je zatvorena za posetioce više od osam godina.

Posle višemesečne kontroverzne procedure izbora izvođača radova, koja je rezultirala smenom direktora Jovana Despotovića, podnošenjem krivičih prijava i odlukom o poništenju tendera na osnovu kojeg je zgrada MSUB trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << da bude ponovo otvorena 20. oktobra – na 50-godišnjicu, u MSUB-u smatraju da će javnost imati strpljenja još nekoliko meseci.

“MSUB neće biti otvoren 20. oktobra i to je svima jasno…”, rekao je 13. oktobra na konferenciji za novinare v.d. direktor Slobodan Nakarada, najavljujući raspisivanje novog tendera za sedam-osam dana - ako ne bude žalbi.

“Pomeramo sve za nekoliko meseci i nadam se da će javnost oprostiti i shvatiti da radimo sve po zakonu”, rekao je Nakarada, navodeći da je odlučio da obustavi dosadašnju javnu nabavku za rekonstrukciju MSUB-a nakon konsultacija sa stručnim timom i na osnovu  procene Republičke komisije koja je "sugerisala da su na neki način prijave svih izvodjača radova bile neispravne".

Prema njegovim rečima, Ministarstvo kulture i informisanja obećalo je da će sredstva u iznosu od oko šest miliona evra - koliko je predviđeno za rekonstrukciju MSUB u ovoj godini, biti i dalje na raspolaganju.

“Imamo obećanje Ministarstva da sredstva za rekonstrukciju neće propasti ako se ne iskoriste u ovoj godini”, rekao je Nakarada, dodajući da će, u slučaju da novi tender bude raspisan do kraja godine, izabranom izvođaču radova biti uplaćena sredstva za kupovinu potrebnih mašina, što uz neophodnu nabavku kompletne fasade i stakla koje mora specijalno da se pravi za MSUB, iznosi oko 60 odsto ukupnog budžeta izdvojenog za rekonstrukciju.

“Imamo na šta da potrošimo pare. Minimalna sredstva će ostati za sledeću godinu i za to nam je rečeno da neće biti problem, odnosno da će moći da se preimenuju”, rekao je Nakarada, koji je potom procenio da će za 2016. godinu ostati zapravo oko 40 odsto ukupnog budžeta planiranog za rekonstrukciju.

S obzirom na dosadašnja izneverena obećanja nadležnih u vezi sa rekonstrukcijom, Nakarada je rekao i da, ipak, niko ne može ništa da garantuje, ali da ima poverenje u Ministarstvo kulture.

“Spremni smo da prihvatimo rizik i nadam se da ćemo u martu-aprilu moći da vas sačekamo u renoviranom MSU”, rekao je Nakarada.

S obzirom na situaciju, MSUB neće proslavljati 50-godišnjicu, jer “nije vreme za slavlje”, rekao je Nakarada, koji je najavio da će sat koji je odbrojavao vreme do prvobitno planiranog otvaranja zagrade na Ušću biti isključen, a moguće je da će ponovo biti aktiviran nakon izbora izvođača radova.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

MSU ponovo na tender za rekonstrukciju

Izvor: Studio B, 13.Okt.2015

Muzej savremene umetnosti neće biti otvoren krajem oktobra, ali će do kraja godine biti raspisani novi tenderi za njegovu rekonstrukciju, saopštili su u toj instituciji. ..Prvi i najvažniji radovi, za koje je ministarstvo kulture obezbedilo sredstva, biće nabavka posebnih mašina za idealne klimatske...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.