Kultura između tržišta i države

Izvor: SEEcult.org, 29.Nov.2014, 02:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura između tržišta i države

Serija razgovora u bioskopu Zvezda u Beogradu, biće nastavljena 29. novembra temom “Kultura između tržišta i države”, koja bi trebalo da otvori pitanje moguće budućnosti tog bioskopa, ali i drugih sličnih prostora.

U razgovoru će učestvovati Mijat Lakićević, Katarina Živanović, Branislav Dimitrijević, Ivan Medenica i organizatori Bašta festa, kao i Dobrica Veselinović iz Ministarstva prostora, kao moderator.

Otvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << vrata bioskopa Zvezda, kako napominju organizatori, pokazalo je dubinu krize u kojoj se nalazi društvo nalazi. Taj donedavno urušeni i devastirani prostor, sa još 13 bioskopa "Beograd filma", samo je paradigma pljačkaške privatizacije u Srbiji.

Ako su se država i privatni interes već jednom pokazali kao nesavesni upravitelji kulturnim dobrom, pitanje je kako osigurati da se to ne desi ponovo.

Svesni sveopšte krize upravljanja i distribucije resursa, organizatori tribine žele da pokrenu i razgovor o tome kakvi su prostori kulture potrebni i koje su mogućnosti da oni zažive.

Tribina će početi u 18 sati, nakon projekcije filma “Majstori, majstoriGorana Markovića, jednog od prvih reditelja koji je podržao Pokret za okupaciju bioskopa prilikom ulaska u godinama zatvorenu Zvezdu 21. novembra.

Posle razgovora, slede projekcije filmova “AnplagdMladena Kovačevića, “KosacZvonimira Jurića iz Hrvatske, koji je najavljen i kao gost, u saradnji sa 20. Festivalom autorskog filma. U ponoć će biti prikazan film “Ne okreći seNikolasa Rouga, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Pokret za okupaciju bioskopa započeo je 26. novembra serijal otvorenih razgovora koji bi trebalo da doprinesu pronalasku rešenja za komplikovanu imovinsko-pravnu situaciju u kojoj se nalaze Zvezda i ostali bioskopi u okviru "Beograd filma", nakon sporne privatizacije 2007. godine. Većinski vlasnik tog društvenog preduzeća postao je Nikola Đivanović, koji je 70 odsto kapitala kupio za 9,2 miliona evra. I sam Đivanović, koji je zbog malverzacija u vezi sa poslovanjem “Beograd filma” uhapšen u martu 2011. i potom osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu, uključio se u razgovor putem Skajpa, ali nije dao konkretne odgovore na brojna pitanja, upućujući zainteresovane na dokumentaciju koju je poslao i sajtove agencija za privatizaciju i privredne registre.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Tribina "Kultura između tržišta i države" večeras u bioskopu "Zvezda"

Izvor: Blic, 29.Nov.2014

Otvoreni razgovor "Kultura između tržišta i države" večeras od 18 sati u "Zvezdi" posvećen je mogućim rešenjima za bioskope iz sastava nekadašnjeg "Beograd filma", a na tribini će učestvovati Mijat Lakićević, Katarina Živanović, Branislav Dimitrijević, Ivan Medenica i organizatori "Bašta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.