„Kristalni globus” ide u Španiju

Izvor: Politika, 10.Jul.2010, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Kristalni globus” ide u Španiju

„Mreža za komarce” Agustija Volje najbolji film, Rajku Grliću nagrada za najbolju režiju, Gran pri žirija Janu Sveraku, a Mihalkovu priznanje za izuzetan umetnički doprinos svetskom filmu

Od našeg specijalnog izveštača

Karlove Vari – Španski film „Mreža za komarce” katalonskog scenariste i reditelja Agustija Vilje, dobitnik je „Kristalnog globusa” za najbolji film 45. Karlove Vari festivala. Tako je odlučio žiri na čijem je čelu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bio američki producent Ron Jerksa, a među članovima i naša glumica Mirjana Karanović.

Viljin film o disfunkcionalnoj savremenoj porodici, vešto barata iskricama nadrealnog humora. Dopao se i članovima žirija i publici, ali ne i kritičarima koji su imali primedbe na velike artističke ambicije samog autora koje nisu do kraja konzistentno sprovedene.

Žiri je jednoglasno odlučio da nagrada za najbolju režiju pripadne Rajku Grliću za hrvatsko-srpsko-slovenački film  „Neka ostane među nama”, koji je dobro razgalio i sam festival i festivalsku publiku. Zahvaljujući se na nagradi i obraćajući se auditorijumu na čistom češkom jeziku, Grlić je istakao da svoj „Kristalni globus” posvećuje svom profesoru sa FAMU Janu Klosu. Inače, Grlić je za svoj film osvojio i nagradu žirija „Europa Cinemas Label” i tako stekao snažnu podršku za internacionalnu distribuciju filma. U obrazloženju ovog žirija ističe se da je Grlićev film „dotakao veoma ozbiljne probleme u ličnim odnosima u kompleksnom evropskom društvu današnjice”, da je „reč o izuzetno dobro izgrađenom scenariju” i filmskom delu sa izvrsnim balansom između komedije i psihološke drame.

Gran pri žirija sasvim zasluženo, otišao je u ruke češkom scenaristi i reditelju Janu Sveraku za izvrstan animirano-lutkarski film „Kuki”, inteligentno sročenoj bajci za decu i odrasle, o bačenom plišanom medvediću koji vodi tešku bitku kako bi pronašao svog gazdu – šestogodišnjeg dečaka...

„Kristalni globus” za najbolju žensku ulogu dominantno je osvojila maloletna francuska glumica Anais Demustijer, za ulogu visprene, a opasne „Lolite” – devojčice Selin, u „hičkokovskom” filmu „Slatko zlo” Olivijea Kusenaka, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu uručena Mateušu Koščukijeviču i Filipu Garbaču za uloge u poljskom filmu „Mačija majka Tereza”.

Specijalne plakete žirija uručene su sinoć ruskom reditelju Dmitriju Mamuliji za film „Drugo nebo”, kao i iranskom reditelju Fardinu Sahebu Zameniju za dramatično delo „Ima nešto što ti ne znaš”.

U takmičarskom programu „Istočno od Zapada”, u kojem se sa filmom „Žena sa lomljenim nosem” takmičio i naš reditelj Srđan Koljević, dominantnu pobedu odneo je rumunski film „Aurora” Kristija Puija, dok je specijalno priznanje pripalo estonskom filmu „ Iskušenje svetog Tonija” Veika Ounpua.

Žiri koji je vrednovao dokumentarne filmove, jednoglasno je odlučio da je najbolji dokumentarac, u kategoriji do 30 minuta, litvanski film „Reka”, dok je pobednik u kategoriji duhgometražnih dokumentaraca, švedski film „Familija”. Žiri kritike Fipresci svoju nagradu jednoglasno je dodelio belgijskom filmu „Hitler u Holivudu” Frederika Sojšera, dok je publika nagradila danski film „Stari momci” Nikolaja Stina koji je bio prikazan u paralelnom programu „Nezavisan film”.

Ceremoniju dodele nagrada uveličao je svojim prisustvom i slavni ruski glumac i reditelj Nikita Mihalkov, koji je iz ruku festivalskog predsednika Jiržija Bartoške primio „Kristalni globus” za izuzetan umetnički doprinos svetskom filmu. Prethodno veče publika je u centralnoj festivalskoj dvorani na nogama ispratila njegov film „Varljivo sunce 2: Egzodus”, gromko aplaudirajući desetak minuta.

Ovogodišnje izdanje festivala u Karlovim Varima, koji ima i zaista najbolju publiku na svetu (nema projekcije koja nije dupke ispunjena), proteklo je i u znaku britansko-holivudske zvezde Džuda Loua, češkog reditelja Juraja Herca, legendarnog francuskog kritičara Mišela Simana, kojem je bio posvećen specijalni program, i francusko-holivudske dive Mišelin Prel..., ali i u znaku našeg reditelja Gorana Paskaljevića koji je bio specijalni festivalski gost, predstavio svoj film „Medeni mesec” i održao izuzetno posećenu master klasu...

Dubravka Lakić

objavljeno: 11/07/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Neka ostane među nama" nagrada za režiju

Izvor: Mondo, 11.Jul.2010, 10:47

Španski film "Mreža za komarce" Agustija Vilje dobitnik je "Kristalnog globusa" za najbolji film na 45. festivalu Karlove Vari, a nagradu za najbolju režiju dobio je Rajko Grlić za film "Neka ostane među nama".

Nastavak na Mondo...

"Mreža za komarce" najbolji film, Grlić najbolji reditelj

Izvor: Glas javnosti, 11.Jul.2010

PRAG - Španski film "Mreža za komarce" Agustija Vilje dobitnik je "Kristalnog globusa" za najbolji film na 45. festivalu Karlove Vari, a nagradu za najbolju režiju dobio je Rajko Grlić za film "Neka ostane među nama"...Film španskog reditelja bavi se životom imućne moderne porodice, čiji članovi...

Nastavak na Glas javnosti...

Karlove Vari: Globus Špancima

Izvor: Večernje novosti, 11.Jul.2010

Jubilarno, 45. izdanje filmskog festivala završeno svečanim uručenjem nagrada. Rajku Grliću nagrada za režiju

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.