Kokan Mladenović: Otkazivanje Koštane je diskriminatorska, politička i iznuđena odluka

Izvor: Blic, 05.Avg.2015, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kokan Mladenović: Otkazivanje "Koštane" je diskriminatorska, politička i iznuđena odluka

Nakon što je Aleksandar Đaja saopštio da premijera “Koštane” neće biti održana na jesen u Pozorištu na Terazijama, reditelj Kokan Mladenović tvrdi da se radi o diskriminaciji i političkoj iznudi.

Pozorište na Terazijama je saopštilo danas da Kokan Mladenović nije ispoštovao dogovorene rokove (15. jun i kraja jula 2015. godne) za predaju adaptacije (libreta) i tekstova songova za predstavu “Koštana”, zbog čega se otkazuje premijera.

- Sve pripreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biće završene u dogovorenom roku, odnosno do decembra tekuće godine, a ne septembra, kako tvrdite. Više od šest proteklih meseci, moji saradnici i ja, radimo na mjuziklu „Koštana“ koji bi, prema zajedničkim htenjima, trebalo da još jednom podigne lestvicu koju smo, uistinu, visoko postavili sa prethodnim autorskim projektima, mjuziklima „Maratonci trče počasni krug“ i „Zona Zamfirova“. Napominjem da ovaj ogromni posao obavljamo bez ikakvog potpisanog ugovora, na osnovu našeg usmenog dogovora, verujući da su džentlmenski dogovor i data reč sasvim dovolnji jamci za početak rada - odgovara Kokan Mladenović u pismu upućenom Aleksandru Đaji.

On dalje navodi da veruje da se razlozi za otkazivanje predstave nalaze „negde drugde“.

- Nekoliko naših poslednjih sastanaka proteklo je uz „opaske“ koje govore „o velikom pritisku nekih članova Upravnog odbora i nekih političkih struktura“, da se moj projekat i termin rada uklone iz repertoara i da mi se tako, vidno i bez ikakvog dvosmislenog okolišanja, zatvore i poslednja vrata beogradskih pozorišta, vrata za koje sam verovao da će uvek ostati otvorena, imajući na umu naše zajedničke poduhvate i rezultate koje smo postigli u vreme saradnje sa prethodnim upravnikom g. Mihajlom Vukobratovićem. Vaše pismo dolazi, nimalo slučajno, nakon mojih javnih nastupa koji otvoreno i kritički govore o stanju u današnjem društvu i nakon neočekivane reakcije našeg Premijera koji je potpuno neuobičajeno, na pres konferenciji 7. jula 2015.godine osvrnuo na jedan od mojih intervjua. Ne želim i ne smem da verujem da to može biti i dodatni razlog prilikom donošenja Vaše odluke o otkazivanju saradnje. Usledila je golgota sa produkcijom predstave „Julije Cezar“ i njeno, na sreću neuspešno, davljenje svilenim gajtanom, kao i nagovešteni problemi oko održavanja njene jesenje beogradske premijere. Otkazavanje realizacije mjuzikla „Koštana“ posmatram isključivo kao nastavak niza izuzetno neprijatnih događaja kojima se ja, kao „neposlušnik režima“ koji dozvoljava sebi da pozorište ceni mnogo više od vlasti, imam „naučiti pameti i dovesti u red“. Obojica znamo da je tako nešto zaludna rabota i da ja neću dozvoliti sebi da napravim kompromise koji bi ovu „igru“ vratili u okvir korektnosti. Odluka je, dakle, Vaša, a ja ću je smatrati onakvom kakva ona jeste – diskriminatorska, politička i iznuđena. Da nije tako, pretpostavljam da bi menadžment Pozorišta na Terazijama zatražio uvid u dosadašnje stanje pripremljenog materijala za mjuzikl „Koštana“ i nakon detaljnog uvida u obim urađenog posla doneo odluku o realizaciji, ili otkazivanju rada - navodi poznati reditelj.

Drugi razlog za otkazivanje “Koštane” Kokan Mladenović vidi u podeli uloga.

- Od početka razgovora o podeli izazivala je vaše burne negativne reakcije moja želja da glavnu ulogu, ulogu Koštane, poverim umetniku iz Bosne i Hercegovine, Boži Vreći, osobi transrodnog identiteta, koja, svojom pojavom, talentom, i životnim stavovima predstavlja sve ono što Koštana treba da bude – odu slobodi, slobodi svake vrste ljubavi, slobodi izražavanja sebe, slobodi govorenja na glas protiv svega onoga što čini lažni okvir zajednice i sveta u kome živimo - smatra Mladenović i dodaje da duboko veruje “da nam je susret sa jednom potpuno novom Koštanom, u ovo vreme mržnje, agresije i neprihvatanja različitosti, neophodan da bi smo shvatili svet u kome živimo i da bismo naučili mnogo o onima koji žive sa nama i oko nas, a razlikuju se po načinu na koji vole, misle ili doživljavaju svoju umetnost”.

Mladenović u pismu Đaji zaključuje da će “Koštana” postati predmet kojim će se baviti Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, te da je delegacija Evropske komisije već upoznata sa ovim slučajem.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.