Izložba o kraljica Nataliji Obrenović

Izvor: RTS, 31.Maj.2015, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o kraljica Nataliji Obrenović

U burnom političkom životu Srbije 19. veka učestvovala je i kraljica Natalija Obrenović. O njenom životu posle proterivanja iz Srbije malo se zna. Zahvaljujući darovnom fondu Branka Stojanovića priređena je značajna izložba u Istorijskom muzeju Srbije, s mnogo novih detalja iz života prve novovekovne srpske kraljice.
Jedna od najlepših kraljica 19. veka bila je omiljena u narodu. Međutim nije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bilo iste naklonosti i kod kralja Milana koji se od nje razveo 1888. godine. Tri godine kasnije proterana je iz Srbije. Umrla je u progonstvu u Francuskoj, usamljena i razočarana, u 82-goj godini.

"Zahvaljujući gospodinu Branku Stojanoviću imamo vrlo dragocene predmete koje se odnose na kraljicu Natalijau", kaže Zorica Janković, autorka izložbe.
Nakon ubistva sina jedinca Aleksandra Obrenovića kraljica Natalija odlazi u manastir Sionske Bogorodice.
Ovakvom izložbom Istorijski muzej Srbije na najlepši način predstavlja svoju delatnost, a ovakve postavke nisu retkost u radu muzeja što potvrđuju i dve velike nedavno dobijene nagrade.
"Dobili smo nagradu Muzejskog društva Srbije, za ukupan rad muzeja, a drugu nagradu dobili smo od Ikona za najbolju izložbu godine, za izložbu Srbija 1914.", kaže Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.
I brojni poseteoci su zadovoljni, prvenstveno zbog toga što su imali da saznaju mnogo toga nepoznatanog o toj srpskoj kraljica.  
Muzej je sada bogatiji za više od 300 predmeta iz života kraljice Natalije, koji su važni prilozi za srpsku istoriografiju.
Zahvaljujući daru Branka Stojanovića urađena je ova izložba koju publika može da vidi do 15. avgusta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.