Izložba koja odgoneta kaligrafski zapis

Izvor: Blic, 28.Nov.2015, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba koja odgoneta kaligrafski zapis

Izložba kaligrafije "Svedočanstvo neponovljivog trenutka - Svet slova" Silvane Ručnov otvorena je do 3. decembra u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Ideja da se stvaralaštvo umetnice Silvane Ručnov predstavi deci i mladima u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd nametnula se kao logičan naredni korak u njenom petnaestogodišnjem radu i istrajnom proučavanju sveta slova, ali i kao suštinska potreba vremena u kom živimo - deca i mladi 21. veka odrastaju u svetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u kojem je slika poprimila višestruke funkcije, ali je zanemarena vizuelna pismenost kao suštinska potreba.

- Živopisnim koloritom, akvarelskom sofisticiranošću, snažnim i sigurnim potezima, gotovo ekspresivnim, Silvanin svet slova predstavlja direktno i u potpunosti savremeno sredstvo prostorne i vremenske komunikacije. Ona vešto spaja istorijsko nasleđe sa svakodnevicom, šaljući nedvosmislenu poruku da je ideja o dostojanstvu čoveka, svakog pojedinca, usko vezana za pismenost - kaže Lidija Seničar, urednik likovnih programa Dečjeg kulturnog centra Beograd.

"Svedočanstvo neponovljivog trenutka", prema rečima Srničar, pozivnica je i putokaz za sve koji posredno ili neposredno rade sa decom u školskom sistemu.

- "Svedočanstvo neponovljivog trenutka" je i motivacija koja bi mogla da unapredi obrazovno-vaspitnu praksu časova lepog pisanja, za svu decu i mlade ljude, koji žele da otkriju tajne kaligrafije, da zavire u svet slova, da putuju kroz prostor i vreme, učeći i istražujući pisma drugih naroda, kako bi kalili svoj um, oštrili oko i konačno ovladali vizuelnom pismenošću uz vrsnog pedagoga Silvanu Ručnov - dodaje Seničar.

Silvana Ručnov (1972) član je ULUPUDS-a. U umetnosti kaligrafije je profesionalno aktivna od 2000. godine kao stvaralac, predavač i menadžer.

Imala je do sada 14 samostalnih izložbi. Učestvovala je na mnogobrojnim grupnim izložbama. Dobitnica je Godišnje nagrade ULUPUDS-a za stvaralaštvo 2011.

Posvećena je i kulturi slobodnog vremena u okviru koje je razvila i organizovala mnogobrojne radionice, projekte i programe za sve generacije od kojih su trenutno aktivni "Putovanje kroz pisma", "Graforelaks - Piši i Diši", "Škola kalirafije Silvane Ručnov", "Rukopis", "Tematske radionice kaligrafije" i "Svet slova".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.