Islamska država uništila antikvitete iz Palmire

Izvor: Akter, 03.Jul.2015, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska država uništila antikvitete iz Palmire

Islamska država saopštila je da je uništila šest arheoloških predmeta iz antičkog grada Palmire koje je zaplenila od krijumčara

U saopštenju objavljenom kasno sinoć navodi se da su ti predmeti pronađeni na kontrolnom punktu na kojem je zaustavljen krijumčar koji je izbičovan.

Na slikama koje su objavili ekstremisti može se videti kako uništavju predmete velikim čekićima, kao i bičevanje krijumčara.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << je da nije jasno da li zaplena autentična ili su uništeni lažni antikviteti kao pokriće za krijumčarenje koje sama Islamska država sprovodi.

Mada nema čvrstih pokazatelja količine novca koju je Islamska država zaradila pljačkajući antikvitete, satelitski snimci i posredni dokazi potvrđuju rasprostranjene pljačke arheološklih nalazišta u oblastima pod kontrolom džihadista.

Islamska država je zauzela sirijski grad Palmiru u maju zbog čega su mnogi izrazili zabrinutost da će ekstremisti uništaviti antikvitete kao u susednom Iraku.

Palmira se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine zbog 2000 godina starih rimskih građevina, ruina i neprocenjivih istorijskih predmeta zbog kojih su pre građanskog rata desetine hiljada turista svake godine posećivale to mesto udaljeno u pustinji.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

ID uništava antikvitete iz Palmire

Izvor: B92, 03.Jul.2015

Islamska država saopštila je da je uništila šest arheoloških predmeta iz antičkog grada Palmire koje je zaplenila od krijumčara...U saopštenju objavljenom kasno sinoć navodi se da su ti predmeti pronađeni na kontrolnom punktu na kojem je zaustavljen krijumčar koji je izbičovan...Na slikama...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.