Hor RTS-a na Evropa kantatu u Pečuju

Izvor: RTS, 29.Jul.2015, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hor RTS-a na "Evropa kantatu" u Pečuju

Trideset i sedam miliona ljudi u Evropi su horski pevači. U okviru manifestacije "Evropa kantat" ove godine se u Pečuju okupilo 4.200 pevača. Srbiju je, prvi put, predstavljalo oko 250 učesnika, a posebno mesto imao je nastup Hora RTS-a.
Ceo grad je koncertni podijum. Izvodi se muzika svih epoha, a ove godine posebna pažnja je posvećena folkloru.

"Hteli smo da zapadnoj i severnoj Evropi pokažemo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šta nam znači narodna muzika. To je nešto novo i neobično za Evropljane koji nemaju tako bogatu tradicionalnu muziku", ističe predsednik Evropske horske asocijacije Gabor Mozar.
Tamara Petijević, član Regionalnog komiteta manifestacije "Evropa kantat", navodi da se među 4.200 učesnika, koliko ovaj festival ima, nalazi oko 250 učesnika iz Srbije.
"Ne znam koliko je nas svesno šta mi sve imamo i na polju narodnog muzičkog stvaralaštva i na polju umetničkog muzičkog stvaralaštva", dodaje Petijevićeva.
Čuli su se tamburica, harmonika, mešoviti ritmovi, učili su se koraci kola, ali i izvodila dela kompozitora inspirisana napevima. Mokranjčevo "Opelo" i "Rukoveti", vrhunski je izveo Hor RTS-a u koncertnoj dvorani "Kodalj".
"Koliko smo samo lokalna vrednost... Nažalost, polako gubimo smisao. Muzika je odavno prešla nacionalne granice i ona se isključivo internacionalno vrednuje. Upravo u tom umrežavanju je jedini opstanak i nas i klasične muzike generalno", ističe dirigent Simfonijskog orkestra RTS-a Bojan Suđić.
Kroz radionice, koncerte ali i svojevrsne vokalne duele, učesnici imaju priliku da se upoznaju, uče i zabave tokom Festivala koji se organizuje svake treće godine. Naredni festival "Evropa kantat" održaće se naredne godine u Talinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.