Grad je mrtav, i u Beogradu

Izvor: SEEcult.org, 23.Sep.2014, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad je mrtav, i u Beogradu

Dubrovačka nezavisna umetnička scena prvi put će se predstaviti u Beogradu izložbom “Grad je mrtav. Živeo Grad!” koja će biti otvorena 25. septembra u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, a obuhvata radove više od 20 umetnika i dve panel-diskusije, kojima otvara teme u vezi sa kulturom i politikama upravljanja javnim prostorima, te ulogom aktivizma u savremenoj umetničkoj proizvodnji.

Dubrovnik je u poslednjih 25 godina, kako navode organizatori izložbe, prošao kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << ratna razaranja, posleratnu izolaciju, procese privatizacije i denacionalizacije, stečajne postupke, propadanje i rasprodaju nekada uspešnih firmi, gašenje svakog oblika proizvodnje, svođenje privrede na monokulturu turizma, iskorišćavanje kulturnog nasleđa i prostornih resursa, te agresiju špekulantskih nekretninskih "investicija" usmerenu na sve javne prostore grada. Nesrazmer medijske slike Dubrovnika i stvarne socijalne, ekonomske, političke i kulturne situacije u tom gradu sve je veći.

“Dubrovnik je paradigma svega što se događa u širem prostoru. Izložba je priča o vremenu od 90-ih do danas kroz pogled savremenih umetnika koji deluju ili su na neki način vezani za Dubrovnik. Biće zanimljivo, ne u smislu prezentacije što smo sve radili, nego čitanja uopšte ovog prostora i vremena”, naveo je Slaven Tolj, dugogodišnji voditelj dubrovačke Art radionice Lazareti i aktuelni direktor Muzeja moderne i savremene umetnosti (MMSU) u Rijeci.

Beograđani će na izložbi “Grad je mrtav. Živeo Grad!” prvi put videti originalne poslednje fotografije dubrovačkog fotografa Pava Urbana, poginulog tokom napada JNA na Dubrovnik 1991. godine - nulte tačke devastacije tog grada.

Pored Urbana, na izložbi učestvuju i Milan Milišić, Antun Maračić, Pasko Burđelez, Ivana Jelavić, Ivana Pegan Baće, Viktor Daldon, Luko Piplica, Ana Požar Piplica, Tina Gverović, Ben Cain, Mara Bratoš, Ervin Babić, Marko Ercegović, Dario Kulišić, Marija Grazio, Stjepan Grbić, Ana Opalić, Mario Cvjetković, Marija Pende, Karmen Dada, Ivona Vlašić, Maro Mitrović, Ivana Selmani, Božidar Jurjević i Slaven Tolj.

Prva panel diskusija u okviru izložbe biće održana 26. septembra u 18 sati u zgradi Muzeja grada Beograda, u okviru 55. Oktobarskog salona.

Kroz razgovor sa koordinatorom inicijative “Srđ je našĐurom Caporom, Slavenom Toljom, koji je takođe bio aktivan u toj inicijativi, te sa beogradskim arhitektom Bojanom Kovačevićem i članom kolektiva Ministarstvo prostora Markom Aksentijevićem iz Beograda, biće otvorena tema politika upravljanja javnim prostorima koju je vlast Srbije aktuelizovala megalomanskim projektom “Beograd na vodi”. Moderatorka razgovora je Žarka Radoja.

Druga panel diskusija, 27. septembra u 19 sati u galeriji Artget KCB-a, posvećena je nasleđu pesnika Milana Milišića, jedne od prvih civilnih žrtava napada JNA na Dubrovnik, a baviće se odnosom politike i umetnosti prema njemu danas, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji. O Milišiću će govoriti njegovi dugogodišnji prijatelji - novinar i direktor HRT-ovog centra u Dubrovniku Vedran Benić, beogradski pisac Predrag Čudić i Slaven Tolj, a razgovor će moderirati književni kritičar Dragoljub Stanković.

Za arhiv i tekstove zaduženi su Mario Kopić, Srđana Cvijetić i Rozana Vojvoda.

Art radionica Lazareti organizovala je manifestaciju istog naziva i proteklog leta – u jeku sezone, u Dubrovniku, okupivši lokalne umetnike i stanovnike tog grada kao učesnike u nizu umetničkih akcija na javnim gradskim prostorima.

Izložbu “Grad je mrtav. Živeo grad!” u Beogradu organizuju Art radionica Lazareti, MMSU, Udruženje građana Kontra, Kiosk - platforma za savremenu umetnost iz Beograda i KCB, uz podršku Ministarstva kulture Srbije, beogradskih kancelarija nemačke organizacije forumZFD i fondacije Hajnrih Bel.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Dubrovačka umetnička nezavisna scena u Beogradu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Sep.2014, 11:46

Otvaranjem izložbe “Grad je mrtav. Živio Grad!” 25. septembra u 20 sati u galeriji Podroom, dubrovačka nezavisna umetnička scena prvi put će se predstaviti Beogradu...Kroz radove više od dvadeset umetnika i dve panel-diskusije, biće otvorene teme vezane uz kulture i politike upravljanja javnim...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.