Film o Arsenu Karađorđeviću, neustrašivom borcu, diplomati...

Izvor: Blic, 02.Feb.2015, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film o Arsenu Karađorđeviću, neustrašivom borcu, diplomati...

Jugoslovenska kinoteka prikazaće premijerno 2. februara dokumentarni film “Arsen, Karađorđević” o sudbini brata kralјa Petra i oca princa Pavla, a publika će prvi put imati priliku da vidi arhivske fotografije koje ilustruju život glavnog junaka, kao i pojedine snimke tog srpskog kneza neobične i burne sudbine, ali i drugih znamenitih istorijskih ličnosti i događaja.

Film “Arsen, Karađorđević” kroz naučno-popularni pristup osvetlјava sudbinu jedne od najkontroverznijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ličnosti novije srpske istorije, unuka vožda Karađorđa.

Taj relativno nepoznat čovek, koji je živeo na raskrsnici dva burna veka, bio je kosmopolita, avanturista, duelista od koga su strepeli, ali i zavodnik koji je slomio srce jednoj od najlepših i najbogatijih žena Petrograda.

Nova intrigantna filmska priča stiže od autora filmova “Bili jednom Kalmici u Beogradu” i “Jego blagorodije baron Vrangel”.

Reditelј Boško Milosavlјević, producenti Milan Kićevac i Vladimir Backović i koproducent Marko Beatović, dali su filmu jednostavan naziv, sa zarezom u imenu, koji je mali omaž Milošu Crnjanskom. Glavni lik tog dokumentarnog prikaza, kako je navela Kinoteka, podseća na hrabre srpske husare, koje je Crnjanski fenomenalno opisao u svojim “Seobama”. Ali, za razliku od književnih likova, knez Arsen, Karađorđev unuk, jeste postojao i u stvarnosti egzistirao kao lik iz najuzbudlјivijih avanturističkih romana.

Bio je i diplomata, ali pre svega ratnik, vanredno neustrašiv borac - pripadnik francuske Legije stranaca. Potom se borio i u redovima kozačke konjice, a postao je i general ruske vojske. Bio je komadant jedine srpske konjičke divizije u Balkanskim ratovima, a u Prvom svetskom ratu ponovo je stupio u rusku konjicu.

Film otkriva ko je bio Arsen Karađorđević – neustrašivi ratnik čiji su dvoboji i lјubavne afere služile petrogradskoj štampi da podigne tiraž, legionar, jedan od najodlikovanijih srpskih oficira, čovek koji je obeležio prelaz iz 19. u 20. vek kao jedno veoma opasno, ali i neverovatno romantično vreme.

Uz kneza Arsena, film prati i segmente života Nikolaja Drugog Romanova, finskog državnika Karla Gustava Manerhajma, crnogorskog knjaza Nikole, Aleksandra Kerenskog, kralјa Petra...

Autori filma upustili su se u konstruisanje dokumentarne priče o knezu Arsenu Karađorđeviću na osnovu oskudnih početnih podataka na internetu, malog broja fotografija i dva poznata snimka. Uz veliku pomoć Dragomira Acovića, Branka Bogdanovića, Dragana Relјića i mnogobrojnih istraživača, a pre svega lјudi iz raznorodnih arhiva u Srbiji i inostranstvu, ekipa je prikupila značajan i kvalitetan materijal.

I Jugoslovenska kinoteka obezbedila je snimke koji su zbog izuzetnog kvaliteta našli mesto u toj storiji. Takođe, uspostavljena je saradnja sa akademikom Dragolјubom Živojinovićem, koji je objasnio neke vrlo složene okolnosti u kojima se nalazio srpski knez neobične i burne sudbine.

Fotografije u filmu koje će publika imati priliku da prvi put vidi dobijene su iz Arhiva Jugoslavije i Arhiva Srbije, kao i iz nekoliko privatnih zbirki.

Projekcija u ponedeljak, 2. februara, počinje u 20 sati u sali u Kosovskoj ulici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.