Emocije svetskih majstora

Izvor: Glas javnosti, 02.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Emocije svetskih majstora

Tradicionalni 24. beogradski džez festival biće održan pod sloganom „Džez emocije“ od 24. do 27. oktobra u Domu omladine Beograda i u Kolarčevoj zadužbini, a publika će videti koncerte brojnih svetskih džez zvezda, među kojima su Džon Fadis i Patriša Barber, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Umetnički direktor Festivala Vojislav Pantić rekao je da će 24. beogradski džez festival biti otvoren u Domu sindikata, koncertom Big benda RTS-a sa trubačima Kristijanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Skotom i Markom Đorđevićem predvođenim Džonom Fadisom, jednim od najboljih predstavnika stare škole bibapa i nekada vodećim čovekom Dizi ol stars Big benda i Karnegi hol džez benda.

- Prošlogodišnji festival je imao izuzetnu posetu, a interesovanje inostranih novinara bilo je prijatno iznenađenje. Ove godine krenuli smo u istom pravcu sa sličnim očekivanjima, a program će prevashodno biti posvećen mladima - kazao je Pantić.

Nakon koncerta Džona Fadisa u nastavku prve večeri festivala u okviru ponoćnog programa koji će se održavati u Domu omladine Beograda sviraće džez miks Reze Akbarali iz Meco TV iz Francuske, a kao specijalni gost najavljen je američki čelista, trombonista i kompozitor Dana Leong, koji spaja hip-hop, džez, elektroniku, fank i rokenrol.

U okviru glavnog programa Festivala, druge večeri, 25. oktobra, nastupiće italijanski saksofonista Stefano di Batista sa svojim kvartetom, jedno od vodećih imena evropskog džeza, koji u sviranju koristi jednostavna rešenja starih džez-kanona iz bibap nasleđa Čarlija Parkera. Predstaviće se i pevač, kompozitor i producent Markos Vejl sa svojim bendom i solistkinjom Vandom Sa, zatim kvartet Patrisije Barber iz Amerike i trio Jarona Hermana iz Izraela.

Festival će biti zatvoren 27. oktobra, koncertom francuskog gitariste Birelija Lagrenea, koji će predstaviti svoj džipsi projekat posvećen muzičarima Đangu Reinhardtu i Stefaneu Grapeliju kao i nastupom libanskog muzičara Rabiha Aou Khalila.

ZVEZDA FESTIVALA

Treće veče 24. beogradskog džez festivala u Kolarčevoj zadužbini obeležiće poznata američka pijanistkinja Patriša Barber i izraelski Jaron Herman trio. Zvezda večeri Patriša Barber ravnopravno pliva vodama džeza, bluza, soula i roka, ali i klasične muzičke matrice, sa neobičnim harmonskim i melodijskim rešenjima i veoma specifičnom poetikom. Patriša Barber je odlična pijanistkinja, čije se izvođenje duboko i nepovratno zariva u dušu slušaoca, a njen aktuelni album pruža novo čitanje opusa legendarnog Kolea Portera.

Karte za ponoćni program koštaju 400 dinara, a prvih 100 kupaca kompleta karata za glavni program moći će da kupe i karte za sve ponoćne koncerte po ceni od 1.000 dinara.

RTS će prvi put snimati sve koncerte na festivalu, pri čemu će nastup Patriše Barber biti emitovan za ceo svet preko specijalizovanog džez kanala Meco TV i digitalnog radija.

Pokrovitelji Festivala su Grad Beograd, koji je za tu manifestaciju izdvojio 8 miliona dinara, i Ministarstvo kulture Srbije sa dva miliona dinara.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beogradski Jazz Festival - Program

Izvor: RockSerbia.net, 02.Okt.2008

24. Beogradski Jazz festival će biti održan i ove jeseni. Slogan ovogodi&scaron;njeg festivala je Džez emocije i trajaće od 24. do 27. oktobra u Domu Omladine Beograd, Kolarčevoj zadužbini i Domu sindikata, najavljeno je na konferenciji za novinare.Ova 4 dana ljubitelji jazz-a biće u prilici...

Nastavak na RockSerbia.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.