Izvor: Blic, 19.Okt.2016, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokumentarni film o savinačkom hrastu u DKSG

U petak 21. oktobra u 20 časova u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“ (DKSG) biće prikazan dokumentarni film „Ispod hrasta“.

O filmu će govoriti pesnik Ljubinko Jelić, reditelj filma Slobodan Simojlović, a uvodnu reč daće prof. Jovan Delić sa Filološkog fakulteta.

"Poetski dokumentarni film pripoveda o novom vremenu, u kojem nestaju sveti hrastovi i posvećeni pesnici. Isprepletene su sudbine savinačkog hrasta i pesnika-neimara Ljubinka Jelića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rođenog u senci ovog senovitog gorostasa. Drvo i čovek u dubokom miru dočekuju drvoseče i mitsku zmiju novog auto-puta.

Kada stablo hrasta-zapisa postane medijska zvezda, njegovu svetost prepoznaće svi oni koji u sebi nose beleg svetog drveća", navodi se u saopštenju iz DKSG.

Viševekovni hrast u Savincu kod Gornjeg Milanovca dospeo je u centar pažnje pre par godina pošto se našao na trasi kojom treba da prođe auto-put na koridoru 11. Premijer i ministri "prepucavali" su se oko njega, jedni su hteli da sačuvaju stablo a drugi da ga sruše. Pošto je preživeo najmanje 14 ratova, hrast je posečen juna 2015. Drvoseča je tom prilikom rekao da je unutrašnjost stabla bila potpuno suva i da bi se stablo i samo osušilo i srušilo za dvadesetak godina.

Film "Ispod hrasta" osvojio je Gran pri na 25. Festivalu etnološkog filma Homoljski motivi u Kučevu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Predstava Izuj se u četvrtak pred beogradskom publikom

Izvor: Story, 19.Okt.2016

U 20 časova, 20. oktobra, komad režisera Petra Ristovskog igraće se u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad.

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.