Deseti festival dokumentaraca 7 veličanstvenih

Izvor: Studio B, 21.Jan.2014, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deseti festival dokumentaraca "7 veličanstvenih"

Jubilarni, deseti Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih" biće održan od 30. januara do 5. februara u "Sava centru" (SC.

Generalni direktor SC-a Dragan Grgurević izrazio je zadovoljstvo što je ova značajna kulturna i umetnička manifestacija do svog prvog jubileja dostigla takav nivo da je "izborila" veliku dvoranu za svih sedam projekcija.

On je dodao da će posle filmova biti organizovan razgovor autora sa publikom, a gosti će >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << držati i radionice za mlade sineaste.

Popović je istakao da će po prvi put festival trajati sedam dana, dakle sa po jednim filmom dnevno, što je bila ideja od početka, kako bi mogla da se pokloni puna pažnja svakom od sedam odabranih ostvarenja.

Ova jedinstvena manifestacija osnovana je 2005. godine kao prvi festival u Srbiji posvećen isključivo bioskopskom dokumentarnom filmu, koji je sebi postavio cilj da autore dovede u Beograd i omogući direktan kontakt publike sa najvećim imenima u savremenom dokumentarnom filmu.

Deseti festival otvoriće "Levijatan", francusko-britanska koprodukcija u režiji Verene Paravel i Lisjena Kastenj-Tejlora.

Slede "Svet nije naš" (Velika Britanija, Danska, Liban) u režiji Mahdija Fleifela , "Moja mama, moje tate i ja" (Austrija) Pol-Žilijena Robera, "Kuća radija" (Francuska, Japan) Nikole Filibera, "Svakodnevna pobuna" (Austrija, Švajcarska) braće Araša i Armana Riahija, "Moje stvari" (Finska) Petrija Lukainena.

Poslednje večeri biće prikazan film "Veze vere" (koprodukcija Francuske i Indije) u režiji Pana Nalina.

Selektor je, kao i do sada, filmski poslenik iz Danske Tue Stin Miler, koji će i ovoga puta lično prisustvovati festivalu.

Gost će takođe biti aktuelni predsednik Evropske dokumentarističke mreže Pol Pauels.

Ko- direktori festivala Zoran i Svetlana Popović najavili su da će od autora doći reditelji Fleifel, Filiber, braća Riahi, Lukainen, Rober i njegovo producent, montažer i dramaturg Oliver Nojman.

Svetlana Popović je  zahvalila SC-u na pomoći, timu festivala na izuzetnom trudu i entuzijazmu, kao i stranim kulturnim centrima u Beogradu, dodajući da ova ugledna i afirmisana manifestacija za svoj jubilej nije dobila materijalnu podršku ni jedne naše nadležne institucije.

Do sada su na festivalu prikazana 63 vrhunska ostvarenja. Festival je prošle godine dobio Zvezdu Beograda kao jedan od najboljih projekata u domenu kulture. Veliku Evropsku nagradu za najbolji festival i izuzetan doprinos evropskoj dokumentarističkoj kulturi, "7 veličanstvenih" je dobio od Evropske dokumentarističke mreže, tokom međunarodnog festivala u Solunu.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Deseti festival dokumentaraca "7 veličanstvenih"

Izvor: Blic, 21.Jan.2014

Jubilarni, deseti Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih" biće održan od 30. januara do 5. februara u "Sava centru" (SC), najavili su danas na konferenciji za novinare ko-direktori festivala Zoran i Svetlana Popović. Kadar iz filma "Moja mama, moje tate i ja"..Generalni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.