Univerzitet u Mitrovici pod upravom Prištine

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jul.2015, 03:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Univerzitet u Mitrovici pod upravom Prištine

Kosovo je spremno da odmah u svoj sistem visokog obrazovanja uključi Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici, na integraciji se uveliko radi i nadam se da će se ona uskoro i desiti. Ovo je, nakon sastanka ministara prosvete zapadnog Balkana, koji je pre dva dana završen u Vljori u Albaniji, izjavio ministar prosvete u Vladi Kosova Arsim Bajrami.

On je rekao da je imao neformalni sastanak sa ministrom obrazovanja Srbije Srđanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Verbićem s kojim je razgovarao o obrazovanju Albanaca u Preševskoj dolini i bilateralnom priznanju diploma između dve zemlje.

Sastanak u Vljori organizovala je Evropska komisija. Osim Bajramija i Verbića, prisustvovali su ministri prosvete domaćina skupa Albanije, Makedonije i Crne Gore.

U saopštenju za javnost Ministarstvo prosvete Kosova naglašava spremnost da sprovede sve segmente Briselskog sporazuma, uključujući i integraciju Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, i potvrđuje da je u Vljori održan neformalni sastanak između Bajramija i Verbića, ali da se nije razgovaralo o integraciji Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, već samo o obrazovanju Albanaca u Preševskoj dolini i o međusobnom priznavanju diploma.

Oglasilo se i Ministarstvo prosvete Srbije koje potvrđuje da je ministar Verbić učestvovao na konferenciji u Vljori, ali se ne navodi da je skupu prisustvovao i ministar prosvete Kosova, niti da se Verbić neformalno sastao sa Bajramijem. Samo se naglašava "da je ministar Verbić razgovarao sa ministrom prosvete Crne Gore Predragom Boškovićem i da je imao odvojene bilateralne sastanke s učesnicima skupa".

Mada Bajrami i njegovo ministarstvo nisu rekli ništa novo, jer je preuziumanje univerziteta u Kosovskoj Mitrovici odavno u planovima Prištine, njegova izjava i mogućnost da je na ovu temu razgovarao s Verbićem izazvali su prilično uznemirenje među profesorima i studentima Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici. Zvaničnih reakcija još nema, ali mnogi strahuju da će Beograd niz vodu pustiti i srpski univerzitet i bolnicu u Kosovskoj Mitrovicu - poslednje institucije države Srbije na severu Kosova.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.