Sastanak predstavnika srpskih opština na Kosovu

Izvor: VOA, 18.Mar.2015, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak predstavnika srpskih opština na Kosovu

Na prvom zajedničkom sastanku predsednika i odbornika u opštinama sa srpskom većinom, političkih predstavnika koji su napustili institucije u Prištini i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije doneta je odluka o zaštiti prava srpskog naroda.

Jedinstveno političko delovanje na zaštiti prava Srba kroz snažnu Zajednicu srpskih opština, glavna je poruka sa današnjeg prvog zajedničkog sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << predstavnika svih 10 većinski srpskih opština na Kosovu. Sastanku koji je održan u Gračanici prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić.

Na prvom zajedničkom sastanku predsednika i odbornika u opštinama sa srpskom većinom, političkih predstavnika koji su napustili institucije u Prištini i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju doneta je odluka o jedinstvenom političkom delovanju, zaštiti prava i ostvarivanju interesa srpskog naroda kroz formiranje snažne Zajednice srpskih opština.

Još jedan od deset zaključaka sa sastanka je da se srpskom narodu obezbedi poštovanje ustavnih i zakonskih odredbi vezanih za zastupljenost Srba u institucijama i javnim preduzećima na svim nivoima.

Zatražena je i, kako se navodi u zaključcima, adekvatna zastupljenost Srba u pravosudnom sistemu, imenovanje notara, sudija, tužilaca i administrativnih radnika u pravosuđu, priznavanje licenci Advokatske komore Srbije i hitno oslobađanje političkih zatvorenika i obustavljanje politički motivisanih postupaka.

U delu koji je bio otvoren za javnost zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović rekao je da  mržnja na Kosovu mora da prestane i da o slobodi nema pregovora.

"Ne pristajemo da nam se sloboda daje na kašičicu mestimično i povremeno, o slobodi se ne pregovara. Ako nam je ne date svojevoljno sami ćemo je oteti", rekao je Stojanović,

Ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Ljubomir Marić pozvao je međunarodnu zajednicu da bude primer iskrenog pristupa i podrške svima na Kosovu i pokaže veličinu i snagu evropskih vrednosti.

"Mi ne tražimo i ne želimo da utičemo i odlučujemo o sudbini drugih, ali sa pravom želimo da utičemo na svoj život i na svoju sudbinu, da imamo sigurnost i zaštitu kako bismo se mogli posvetiti konkretnim egzistencijalnim pitanjima, presudnim za opstanak našeg naroda", kazao je Marić.

Zajedničkom sastanku u Gračanici prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić.

"Došao sam u ime Vlade Republike Srbije da vam poručim da će država Srbija uvek biti sa vama i da nikada neće teret naše borbe, za ono što mi smatramo ispravnim stavom kada je u pitanju status Kosova, svaljivati na vaša leđa", rekao je Đurić.

Predstavnici srpskih opština zatražili su i, kako se navodi u zaključcima, istinsku zaštitu srpskog jezika, identiteta, kulture, kulturnog nasleđa i prava na informisanje i ispunjenje obećanja koju su im dali koalicioni partneri iz Vlade Kosova, a to je zaustavljanje privatizacije u srpskim sredinama.

Predstavnici Srba u centralnim kosovskim institucijama zamrzli su svoj status nakon što je Aleksandar Jablanović smenjen sa mesta ministra za zajednice i povratak posle izjave u kojoj je nazvao divljacima Albance koji su kamenovali raseljene Srbe u Đakovici 6. januara ove godine.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.