Patrijarh: Srbija bez Kosmeta kao čovek bez srca i duše

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2016, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Srbija bez Kosmeta kao čovek bez srca i duše

Patrijarh Irinej poručio je danas da dok postoje Srbi postojaće i svest o srpskom Kosovu i Metohiju, te da Kosovo iz našeg srca i duše niko ne može izbaciti.

Na promociji monografije "Zadužbine Kosova i Metohije - istorijsko, duhovno i kulturno nasleđe srpskog naroda" na Sajmu knjiga, patrijarh je rekao da nije čudno što se Srbija danas bori da sačuva svoje Kosovo i Metohiju, jer je Srbija bez Kosova i Metohije kao čovek bez duše i srca i bez Kosova ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << može da postoji.

Prema njegovim rečima, na Kosovu i Metohiji je početak Srbije i njen krajnji domet duhovnih vrednosti.

Govoreći o monografiji, patrijarh je rekao da se u njoj nalazi sve ono što treba da znamo o Kosovu i Metohiji i šta znače Kosovo i Metohija juče, danas i sutra.

Navodeći da je monografija pravi dokument o Kosovu i Metohiji, patrijarh je izrazio nadu da će ona biti značajna i za one koji odlučuju o Kosovu i Metohiji.

"Jedina tragedija bi bila ako Srbi zaborave Kosovo i Metohiju. Nadamo se da to nikada neće biti", poručio je patrijarh.

On je rekao da je monografija kapitalno delo i da je Kosovo i Metohija kolevka naše istorije, kulture i duhovnosti, te da se sve što Srbija danas ima i čime može da se ponosi začelo i razvijalo na Kosovu i Metohiji.

Navodeći da su na Kosovu naše najveće svetinje, patrijarh je rekao da se sve na Kosovu i Metohiji razvijalo pod okriljem naše crkve koja je znala da pokrene i ceni duhovne vrednosti.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da će objavljivanje ove knjige doprineti istini o našem Kosovu i Metohiji i sudbini našeg naroda.

"Srbija i srpski narod nikad neće odustati od borbe za Kosovo i Metohiju", rekao je Đurić, navodeći da monografija svedoči čije je Kosovo i Metohija, koje je opisano kao zemlja nastala na srpskoj državnosti, istoriji i kulturi.

Đurić je rekao da Kancelarija za KiM, pomažući objavljivanje ove knjige, ostvaruje jednu od glavnih svrha svog postojanja jer poštuje, čuva i neguje svoju kulturu, duhovnost, ali i državnost.

Ta svrha, kako kaže, ne može biti ostvarena bez Kosova i Metohije u centru srpskog identiteta i državnosti.

Predstavljanju monografije, pored brojnih posetilaca, prisustvovali su i vladika raško-prizrenski Teodosije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije i istoričar Dušan Bataković.

Monografija „Zadužbine Kosova i Metohije" sadrži tekstove znamenitih srpskih istoričara, teologa, publicista, umetnika, kao i istorijska dokumenta i povelje, razna saopštenja i izveštaje o hrišćanskom nasleđu Kosova i Metohije, a predgovor patrijarha Pavla daje knjizi poseban pečat.

"Ova knjiga je živo svedočanstvo o istrajnom nastojanju Srpske pravoslavne crkve da očuva izuzetnu duhovnu i materijalnu kulturu, svoje vekovne spomenike i hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije", saopštila je Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska na svom sajtu.

Štampanje monografije finansirala je Vlada Republike Srbije preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.