Kosovska opozicija odlučna da nastavi sa blokadom institucija

Izvor: RTS, 05.Okt.2015, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska opozicija odlučna da nastavi sa blokadom institucija

Kosovska opozicija blokirala je poslednje dve sednice skupštine, a prema najavama opozicionih lidera, blokada će biti proširena i na sednice skupštinskih komisija.
Opozicija je najavila bojkotovanje zasedanja skupštinskih tela, a uporedo, kreće i u akcije van institucija, kako bi "podigla svest" građana o negativnim efektima sporazuma Beograda i Prištine, potpisanih 25. avgusta u Briselu, javlja dopisnik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RTS-a.

Najveći otpor opozicija pokazuje prema dogovoru o formiranju Zajednice srpskih opština. Na javnim objektima, školama, ulicama, opozicioni aktivisti su širom Kosova ispisali grafiite "Ne Zajednici", pokušavajući da stvore što brojniji građanski korpus, koji će se suprotstaviti formiranju ZSO.
Pokrenuta je i peticija sa istim ciljem. Tri albanske stranke - Pokret "Samoopredeljenje", Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, peticijom su do sada prikupili potpise 150 hiljada građana u svim delovima Kosova.
Opozicija traži od vlade da poništi potpisane sporazume, ili da podnese ostavku. "Besmisleno je da se pribegne normalnosti u institucijama, ako vlada državu čini mrtvom", kažu u Pokretu "Samoopredeljenje", najglasnijoj opozicionoj stranci.
Politički analitičari u Prištini smatraju da peticija neće imati efekte ako ne bude masovnih protesta opozicije, sličnih onima kada je opozicija primorala vladu da sa mesta ministra za povratak smeni Aleksandra Jablanovića. Među analitičarima međutim ima i mišljenja, da broj potpisnika peticije, makar ih bilo i milion, neće uticati na vladu da podnese ostavku.
Usled blokade opozicije, uključujući i letnju pauzu u radu, skupština dugo već nije usvojila nijedan predlog zakona. Niti će biti u mogućnosti to da učini, ako se ovako nastavi
Iz vladajuće koalicije pozivaju opoziciju da debatom reše probleme i prevaziđu razlike.
Predsednik skupštine Kadri Veselji, koga su opozicioni poslanici u više navrata onemogućili da vodi paralamentarne sednice, poziva opoziciju, predstavnike medija, civilnog društva, akademske zajednice, na zajednički okrugli sto da razgovaraju o odnosima između vladajućih i opozicionih stranaka u Skupštini.
"Prava opozicija će se poštovati, kao i prava većine da izrazi svoje mišljenje i usvoji neophodne zakone. Tu neće biti ni tiranije većine niti anarhije od strane opozicije u Skupštini Kosova ". Veselji, međutim, tvrdi da odluka opozicije da spreči sednice Skupštine ne može da izazove parlamentarnu krizu.
"Parlamentarna kriza počinje kada parlamentarna većina ne postoji", naveo je Veselji.
Vanredni parlamentarni izbori?
Poslednja zbivanja na Kosovu otovorila su i temu vanrednih parlamentarnih izbora. Spekuliše se i o kombinaciji da opozicione stranke nastupe zajedno. U jedinstvenom bloku, opozicione stranke bi uspele da očuvaju i ukrupne glasove svojih birača, ne dozvolivši velikim partijama da im oduzimaju glasove ako bi nastupile samostalno. 
Bivši predsednik Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti izjavio je da su tri opozicione partije uključene u zajedničke aktivnosti i dele istu poziciju oko formiranja ZSO.
"Mi smo uvek spremni za nove izbore, jer jedan dan manje sa vladajućom koalicijom DPK, DSK i Srpska lista, je dan više za Republiku Kosovo. Želimo da fokusiramo svu našu energiju na zaustavljanje zajednice", rekao je Kurti.
Predsednik opštine Gnjilane i funkcioner Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri smatra da će Predsedništvo Skupštine rešiti trenutnu blokadu.
"Skupština je jedino političko rešenje za novonastalu situaciju. Ova situacija ne šalje Kosovo na nove izbore", rekao je Haziri.
Usled aktuelne krize, kosovske vlasti su zapostavile druge teme, na kojima posebno insistiraju predstavnici međunarodne zajednice. Nemačka ambasadorka na Kosovu, Angelika Viets kaže da je glavni izazov za institucije borba protiv aktuelne korupcije i organizovanog kriminala.
Prema njenim rečima, opozicija može da izrazi svoje mišljenje u Skupštini, međutim neprihvatljivo je da gađa premijera jajima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.