Izvor: Politika, 23.Okt.2014, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo dobilo bitku za MOK

Olimpijski komitet Kosova postao privremeni član olimpijske porodice, a Izvršni komitet predložio njegov prijem u punopravno članstvo na zasedanju MOK-a u decembru

Koliko je hitna stvar bila prijem Olimpijskog komiteta Kosova u Međunarodni olimpijski komitet vidi se i po tome što je, iako je portparol MOK-a Mark Adams juče najavio da će rasprava o zahtevu Olimpijskog komiteta Kosova biti na dnevnom redu u petak, sve obavljeno u popodnevnom delu jučerašnje sednice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Informacije koje je dobio Olimpijski komitet Srbije i s kojima je upoznao nadležne državne organe, a u jednom delu i našu javnost, pokazale su se tačnim.

Izvršni komitet primio je na zasedanju u Montreu Olimpijski komitet Kosova u privremeno (uslovno) članstvo budući da o prijemu stalnih članova odlučuju svi članovi MOK-a na generalnom zasedanju. Izvršni komitet je, takođe, predložio da Olimpijski komitet Kosova bude primljen u punopravno članstvo na narednom zasedanju MOK-a u decembru ove godine u Monaku.

Već odlukom o prijemu Olimpijskog komiteta Kosova za privremenog člana olimpijske porodice Izvršni komitet je omogućio sportistima Kosova da pod svojom zastavom učestvuju u kvalifikacijama za takmičenja pod jurisdikcijom MOK-a, dakle i za Letnje olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Ništa više optimizma nego u našem olimpijskom komitetu nije bilo ni u političkom vrhu Srbije. Na pitanje kakve su šanse da Kosovo zaista postane deo MOK-a, naši sagovornici govorili su da je to takoreći gotova stvar, te da se više ništa ne može učiniti kako bi se takva odluka sprečila, jer je većina članova MOK-a za prijem Kosova.

Na vest o prijemu Kosova reagovao je Olimpijski komitet Srbije saopštenjem u kojem se kaže: „Olimpijski komitet Srbije najoštrije osuđuje odluku Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta da primi u uslovno članstvo nacionalni olimpijski komitet jednostrano proglašene Republike Kosovo i shodno tome i zvanično je uputio protest Međunarodnom olimpijskom komitetu”. 

Olimpijski komitet Srbije delovaće nadalje po ovom pitanju, shodno preporukama koje bude dobio od nadležnih institucija u Republici Srbiji – kaže se u saopštenju Olimpijskog komiteta Srbije.

Kosovo je, inače, poslednjih godina više puta pokušavalo da uđe u MOK. Svi ti pokušaji su do sada bili bezuspešni. U međuvremenu Olimpijski komitet Kosova ispunio je uslove za prijem u članstvo MOK-a koje predviđa Olimpijska povelja. Uslov da olimpijski komitet Kosova i njegovi sportski savezi imaju kompletnu nadležnost nad sportskim takmičenjima na teritoriji na kojoj se ona održavaju odavno je ispunjen.

Poslednjih godina upornim lobiranjem i uz podršku prijatelja iz inostranstva sportski savezi Kosova primljeni su u punopravno članstvo u više od pet međunarodnih sportskih federacija, što je minimum prema Olimpijskoj povelji. Punopravni članovi međunarodnih federacija su stonoteniseri sa Kosova (od 2003. godine, dakle i pre jednostranog proglašenja nezavisnosti), dizači tegova (od 2008), streličari (2011), džudisti (2012), jedriličari (2012), takmičari u modernom petoboju (2013) i tekvondisti (2013), a prošlog meseca Kosovo je postalo i punopravni član Evropske rukometne federacije, što je direktan put ka članstvu u Svetskoj rukometnoj federaciji. U još nekoliko svetskih sportskih organizacija oni su „posmatrači” ili pridruženi članovi, a odluka Izvršnog komiteta MOK-a otvoriće Kosovu i dosad čvrsto zatvorena vrata košarkaške, fudbalske, odbojkaške i ostalih međunarodnih sportskih federacija, koje su zahteve Kosova odbijali ili odlagali do prijema u Ujedinjene nacije.

MOK očigledno nije ulazio u to čija je to teritorija, kao ni u to da li se prijemom u članstvo kosovskog olimpijskog komiteta mogu ugroziti prava Olimpijskog komiteta Srbije, što je zabranjeno trećim članom Olimpijske povelje. U njoj inače nigde izričito ne piše da je članstvo u UN uslov za prijem u MOK, a praksa da se to tretira kao uslov napuštena je početkom devedesetih godina kada su u olimpijsku porodicu masovno bile primljene zemlje nastale raspadom SSSR-a, SFRJ i ČSSR. Zbog toga danas Međunarodni olimpijski komitet ima 204 člana, odnosno 11 više nego UN. Na spisku zemalja koje nemaju stolicu u UN, ali je imaju u MOK-u, jesu države i teritorije (tačnije njihovi olimpijski komiteti), koje su pod protektoratom drugih država, bez obzira da li su krenule putem ka samostalnosti, ili nisu. Među njima su Devičanska Ostrva (protektorat Velike Britanije), Devičanska ostrva (SAD), Hongkong (Kina), Aruba i Kukova Ostrva.

Nema sumnje da iza odluke o prijemu Kosova u MOK stoje velike sile, iste one koje su toliko „gurale”  kosovsku nezavisnost. Ubacivanje Kosova u olimpijsku porodicu samo je poslednji u nizu pokušaja da se Kosovo različitim kanalima progura u međunarodne organizacije. Sa promenljivim uspehom Kosovo se natura i kao učesnik različitih međunarodnih skupova na kome mu po statusu nikako nije mesto, a sve pod parolom „normalizacije odnosa između Beograda i Prištine”.

Tako je, kako „Politika” saznaje u državnom vrhu, Evropska unija, tačnije Majkl Davenport vršio pritisak na Beograd da na regionalni skup o učešću zemalja zapadnog Balkana u mirovnim operacijama UN, čiji domaćin je u ponedeljak bila Srbija, pozove i Kosovo, što je odbijeno. Prema našim informacijama, zbog takvog stava Beograda, ni sam Davenport se nije pojavio na skupu iako je bilo najavljeno njegovo učešće. Beograd je, prema našim saznanjima, u tom stavu imao podršku članica EU koje nisu priznale Kosovo, posebno Kipra i Španije.

Iz Moskve su više puta stizale najave da će blokirati Kosovo u međunarodnim organizacijama gde god to bude u prilici. Inače, u briselskom dokumentu nigde se ne pominje mogućnost učešća Kosmeta u međunarodnim organizacijama.

Jedino što su se Beograd i Priština dogovorili jeste, da podsetimo, da „ne blokiraju jedna drugoj put ka evropskoj integraciji”. 

Ž. Baljkas, J. Cerovina

objavljeno: 23.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.