Jahjaga razgovarala sa kongresmenom Engelom

Izvor: Blic, 30.Jun.2015, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga razgovarala sa kongresmenom Engelom

Američki kongresmen Eliot Engel danas je tokom susreta sa predsednicom Kosova Atifete Jahjaga visoko ocenio do sada postignuti napredak i poručio da Kosovo treba da nastavi izgradnju demokratskog društva.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovske predsednice, Engel smatra i da je na tom putu bitno partnerstvo Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Jahjaga i Engel su razgovarali o aktuelnim događajima na Kosovu, o uspostavljanju vladavine reda i zakona, ispunjenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << međunarodnih obaveza, evropskoj perspektivi i stabilizaciji odnosa među državama regiona na Balkanu.

Predsednica Kosova je visoko ocenila ulogu i angažovanje kongresmena Engela za Kosovo i njegovu perspektivu, kao i konstantnu podršku SAD za Kosovo kao demokratsku i naprednu državu.

Ona je ocenila da je dijalog Beograda i Prištine bitan za rešavanje pitanja između Kosova i Srbije, ali je ocenila da posebnu važnost ima sprovođenje sporazuma koji je do sada postignut. Jahjaga je rekla da evropski put Srbije treba da bude uslovljen sprovođenjem svih sporazuma koji su se do sada postigli unutar dijaloga.

Ona je naglasila da Kosovo, kao i sve ostale zemlje regiona, treba da ima jasnu evropsku perspektivu i da ceo balkanski region treba uključiti u energetske i infrastrukturne projekte EU.

"Jahjaga je naglasila da Kosovo ima još posla, posebno na polju vladavine zakona i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, što će olakšati strane investicije i što će oporaviti ekonomiju u zemlji.

Govoreći o osnivanju Specijalnog suda, Jahjaga je rekla da od državnih institucija, od Vlade i Skupštine, očekuje da pronađu što brže rešenje za ispunjenje međunarodnih obaveza, uz poštovanje odluka same Skupštine i međunarodnih sporazuma.

Ona je rekla da će kosovske institucije i njegovi građani potvrditi da veruju u principe pravde za sve i da će zatvoriti ovo teško istorijsko poglavlje. Engel će boraviti na Kosovu do 5. jula i tokom posete će se, pored Jahjage, susresti sa svim vodečim političkim ličnostima i liderima kosovskih stranaka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.