Izvor: Blic, 30.Avg.2016, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj za povlačenje sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je večeras da "nije dobro" da se Skupština Kosova "forsira" na usvajanje sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom i saopštio da je "najbolje" da se taj dokument povuče iz procedure.

- Nije dobro da se Skupština forsira usvajanje sporazuma... Tražimo dugoročno, održivo rešenje... Najbolje je da se taj sporazum povuče i da se mogućnost, ako je greška, da se to reši - kazao je Haradinaj Televiziji Crne Gore >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uoči sednice Skupštine Kosova koja bi 1. septembra trebalo da se izjasni o sporazumu o razgraničenju.

Haradinaj je kazao da protivnici sporazuma ne žele tenzije sa Crnom Gorom, a rekao je i da diplomate "koje forsiraju stvari, ne brinu o tome da li je on održiv, već (brinu) za svoje karijere".

Crna Gora i Kosovo su sporazum o razganičenju potpisali avgusta prošle godine u Beču.

Sporazum je potvrdila Crna Gora, ali ne i kosovska Skupština, jer se tome oštro protivi opozicija, u kojoj je i stranka Ramuša Haradinaja, koja smatra da je razgraničenjem Kosovo zakinuto za 8.000 hektara teritorije.

Pročitajte još:

Na zahtev bivše predsednicƒe Kosova Atifete Jahjage, međunarodna ekspertska grupa je marta ove godine utvrdila da je demarkacija izvršena prema međunarodnim standardima.

Za ratifikaciju sporazuma o međudržavnoj granici s Crnom Gorom, neophodna je dvotrećinska većina u Skupštini Kosova.

Kosovska opozicija je u znak protivljenja izazvala niz incidenata u Prištini, kao i na granici Crne Gore na čiju je teritoriji postavila tablu sa natpisom "Republika Kosovo" i albansku zastavu. Podgorica je reagovala protestnom notom.

Priština je pod velikim pritiskom SAD i Evropske unije da ratifikuje sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom.

Usvajanje tog sporazuma je uslov EU Prištini za liberalizaciju režima putovanja ukidanjem viza za građane Kosova.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Haradinaj za povlačenje sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Avg.2016

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je večeras da "nije dobro" da se Skupština Kosova "forsira" na usvajanje sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom i saopštio da je "najbolje" da se taj dokument povuče iz procedure..."Nije dobro da se Skupština forsira usvajanje sporazuma.....

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.