Đurić: Protest u Prištini zbog loše ekonomske situacije

Izvor: RTS, 28.Jan.2015, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Protest u Prištini zbog loše ekonomske situacije

Pravi razlozi za proteste u Prištini su ekonomski i socijalni, a ne politički, smatra direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Pitanje imovine će sigurno biti na dnevnom redu razgovora u Briselu, tvrdi Đurić.
Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se 15 godina na Kosovu i Metohiji niko ne bavi nagomilanim problemima.

"Pričaju samo o nezavisnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << velikim političkim ciljevima, a za to vreme ekonomija ide nizbrdo. Za to vreme, sprovedene su stotine pljačkaških privatizacija. U podtekstu ovih demostracija je loša socioekonomska situacija i nezadovoljsto što jedna uska elita drži vlast potpuno hermetički"", smatra Đurić.
Komentarišući zahteve za smenu ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića, Đurić kaže da se od srpskih članova kosovske vlade očekuje da ostvare dobre rezultate za srpsku zajednicu. To im je, prilikom nedavne posete Kosovu i Metohiji, poručio i premijer Srbije Aleksandar Vučić.
"Ako u tom segmentu ne budu dali rezultate, možda će neko iz Beograda tražiti od njih da se povuku", kaže Đurić i napominje da su zahtevi izrečeni na protestu u Prištini upućeni protiv svih do sada postignutih sporazuma.
Albanski politički lideri, smatra Đurić, treba da sednu i da pokušaju da reše nesuglasice, "umesto velikih nacionalnih priča".
Kosovski premijer Isa Mustafa je sinoć, u intervjuu RTK, rekao da Priština neće o "Trepči" da razgovara u Briselu i da je vlasništvo nad kombinatom jasno.
Đurić, međutim, kaže da će teme razgovora biti ono što dve strane "stave na sto".
Srpska strana želi da se razgovara o stvaranju Zajednice srpskih opština, kao i o pitanju imovine, ne samo Kombinata "Trepča", nego i mnogih drugih bogatstava ključnih za opstanak srpske zajednice.
"Rešavanje pitanja imovine je ključni deo suštinske normalizacije odnosa u Pokrajini. Želimo da se načnu ozbiljne teme. Narednih dana imaćemo pripremne razgovore za Brisel", rekao je Đurić.
Dijalog u Briselu je, kaže, "samo jedan od koraka u procesu normalizacije odnosa kojoj je Srbija potpuno posvećena".
Komentarišući suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, Đurić je rekao da ta situacija, kao i činjenica da niko nije procesuiran za zločine tzv. OVK ostavlja "gorak utisak" i da je reč o "vapijućoj nepravdi".
"Jedan od političkih lidera koji je u nemogućim okolnostima bio okrenut pomirenju se u jednom kafkijanskom procesu našao iza rešetaka. Nadam se da će suđenje biti fer i da će uskoro biti na slobodi, sa svojom porodicom", rekao je Đurić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.